Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ταινίες βιβλικών διαστάσεων



Αμμόλοφοι, πλινθόκτιστες καλύβες και γενικά μία απόχρωση ώχρας πλημμυρίζει τις μέρες αυτές τη μικρή οθόνη. Στο πνεύμα λοιπόν των ημερών, το briefingnews συγκέντρωσε για εσάς ταινίες βιβλικού περιεχομένου για κάθε γούστο.
1. Τα πάθη του Χριστού, 2004
Η πιο σπλάτερ ταινία για το Χριστό ή αλλιώς μια ταινία για το πώς οι εμμονές του Mel Gibson μπορούν να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους– και συνακόλουθα το ενδιαφέρον των θεατών – από το πανανθρώπινο μήνυμα της θυσίας, της Σταύρωσης και της Ανάστασης σε μια σχεδόν διεστραμμένη θέαση των βασανιστηρίων και του πόνου ενός ανθρώπινου σώματος. Προσωπικά, προτιμώ τον Ιησού από τη Ναζαρέτ – τηλεοπτικός μεν, Τζεφιρελικός δε. Είναι θεσμός άλλωστε.

2. Ο Τελευταίος Πειρασμός, 1988
Έχουν περάσει χρόνια από τότε που κάποιοι αποφασισμένοι αιθουσάρχες κινηματογράφων της Αθήνας έπαιζαν τον Τελευταίο Πειρασμό, σε πείσμα των αντιδράσεων διαφόρων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων.
Ο Martin Scorsese αναδεικνύει την ανθρώπινη φύση – και τις αδυναμίες – του Χριστού, στηριζόμενος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Willem Dafoe, τον Harvey Keitel και τον David Bowie.

3. Jesus Christ Superstar, 1973
Η ζωή του Χριστού σαν ροκ όπερα, με μουσική του Andrew Lloyd Webber και στίχους του Tim Rice. Με το πέρασμα των χρόνων, θεωρείται πλέον κλασική και ενδείκνυται ακόμα και για όσους δε συνηθίζουν να βλέπουν μιούζικαλ.
Το να βλέπεις το Χριστό να τραγουδάει στον κήπο της Γεσθημανής «Then I was inspired Now I ‘m sad and tired» αξίζει νομίζω.

4. Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, 1964
Όταν ο Pasolini έχει καταπιαστεί με την κινηματογραφική αφήγηση της ζωής του Χριστού, δε βρίσκω το λόγο ν’ ασχολούμαστε – στα σοβαρά τουλάχιστον – με οποιαδήποτε άλλη απόπειρα. Γυρισμένη στη Νότια Ιταλία με ερασιτέχνες ηθοποιούς από ένα σκηνοθέτη κατά δήλωσή του άθεο, αυτή η ταινία έχει τη συγκίνηση ενός πιστού και την απόσταση ενός αμφισβητία.
Το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικά σπαρακτικό. Ενδεικτικό παράδειγμα του σκηνοθετικού του μεγαλείου, το γεγονός ότι η μητέρα του που υποδύθηκε την Παναγία, προτάθηκε για Oscar.

5. Οι Δέκα Εντολές, 1956
Βιβλικές ταινίες όμως δεν είναι μόνο εκείνες που αναφέρονται στη ζωή του Χριστού, αλλά και εκείνες που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη.
Οι Δέκα Εντολές λοιπόν είναι η πιο καλτ βιβλική υπερπαραγωγή, με τον σκληρό Charlton Heston στο ρόλο του Μωυσή, ο οποίος είχε τη δύναμη και την υπομονή να περιμένει να ανοίξει η θάλασσα, παρ’ όλες τις πρωτόγονες τεχνικές εφέ που υπήρχαν τότε στο Χόλιγουντ.

6. Η ζωή του Μπράιαν, 1979
«Δεν είναι ο Μεσσίας, είναι ένα πολύ άτακτο αγόρι».  Ή αλλιώς, η ατυχία ενός τύπου που γεννήθηκε την ίδια μέρα και δίπλα στο Χριστό, με αποτέλεσμα να θεωρείται εκείνος ο Μεσσίας.
Οι Monty Python σε μία από τις καλύτερες ταινίες τους, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο: από το θρησκευτικό φανατισμό, στους ασφυκτικούς οικογενειακούς δεσμούς, όλα σατιρίζονται ανελέητα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είπε ότι η ταινία είναι ένας ύμνος για το Χριστό και μάλιστα πολύ πιο πιστός στους Λόγους των Ευαγγελίων από άλλες θρησκευτικού τύπου ταινίες. Δείτε τη λοιπόν χωρίς ενοχές!