Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Με λένε Μαλάλα" τώρα και στα ελληνικά



Η μακρά πορεία της δεκαεπτάχρονης Πακιστανής που διεκδίκησε το δικαίωμά της στη σχολική εκπαίδευση.

Η εμπειρία της εφηβείας στις χώρες της Δύσης έχει πάνω κάτω τα ίδια γνωρίσματα: Ερωτικές ανησυχίες, συγκρούσεις με τους γονείς, αγωνία για το μέλλον. Κάθε έφηβος που διέρχεται από τη σχετική στενωπό πιστεύει βέβαια ότι η δική του περίπτωση είναι μοναδική και άξια προσοχής, όμως η αλήθεια είναι ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το teen angst είναι από τα πλέον υπερτιμημένα και βαρετά κεφάλαια της ανθρώπινης  εμπειρίας.

Για την Μαλάλα Γιουσαφζάι πάλι τα πράγματα ήταν αλλιώς. Γεννημένη στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν το 1997, η Μαλάλα ανακάλυψε σε πολύ νεαρή ηλικία ότι η φοίτηση στο σχολείο δεν αποτελούσε βαρετό καθήκον, αλλά αντικείμενο διεκδίκησης –οι Ταλιμπάν οι οποίοι έλεγχαν πλέον την περιοχή έκριναν ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών αντιβαίνει στα διδάγματα του Προφήτη.

Εκείνη ωστόσο, παρακινημένη και από τη στάση των γονιών της –ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης σχολείου- οι οποίοι ονειρεύονταν ένα διαφορετικό μέλλον για την κόρη τους, αποφάσισε να αντιταχθεί στο καθεστώς του αποκλεισμού της από την εκπαίδευση και μάλιστα να διατυπώσει φωναχτά τις σκέψεις της. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον Οκτώβριο του 2012 δέχτηκε επίθεση, ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, οι δράστες την πυροβόλησαν εξ’ επαφής στο κεφάλι, και βρέθηκε να χαροπαλεύει στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ήταν μόλις δεκαπέντε χρονών.

Η περιπέτεια της Μαλάλα προκάλεσε διεθνή συγκίνηση και η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να βοηθήσει την οικογένεια –η τραυματίας μεταφέρθηκε σε βρετανικό νοσοκομείο ενώ παρασχέθηκε άσυλο στους συγγενείς της.

Πέρυσι, ένα χρόνο μετά από την εντυπωσιακή ανάνηψή της, η δεκαεξάχρονη πλέον νεαρά διηγήθηκε την ιστορία της ίδιας και της οικογένειάς της, τα βάσανα του τόπου της και εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στη στάση της. Το βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία ΅ε την Κριστίνα Λα΅ με τίτλο «Με λένε Μαλάλα» κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ από τις εκδόσεις Πατάκη.