Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γεωργία Παπαδάκη: "Μούσας άγγιγμα"



Σαράντα οκτώ επιφανείς ποιητές της αρχαιότητας ανθολογούνται και μεταφράζονται.

Οι γνώσεις μας για την αρχαία ελληνική ποίηση είναι δυστυχώς περιορισμένες  -η ποίηση, σε αντίθεση με άλλες τέχνες, επιδεικνύει πολύ μικρή αντίσταση στη φθοροποιό δύναμη του χρόνου με συνέπεια ελάχιστα έργα να διασώζονται ως τις ημέρες μας.

Η Γεωργία Παπαδάκη, κλασική φιλόλογος και αρχαιολόγος, έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στη συστηματική μελέτη και τη μετάφραση γνωστών και λιγότερο γνωστών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το 2003 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό «Ανθολογία αρχαίας ελληνικής ερωτικής ποίησης» (εκδ. Ροές) και το 2009 το «Ο δικός μας Αριστοφάνης» (εκδ. Περίπλους). 

Φέτος λοιπόν, η αξιόλογη μελετήτρια παρουσιάζει ένα ακόμα δείγμα της δουλειάς της: Μια ανθολογία αρχαίας ελληνικής ποίησης –αρχαίο κείμενο και απόδοση- συγκροτημένη από θραύσματα έργων 48 ποιητών που έζησαν και δούλεψαν το διάστημα από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Ησίοδος, Τυρταίος, Σόλων, Αλκαίος, Στησίχορος, Ανακρέων, Ίβυκος, Σιμωνίδης ο Κείος, Πίνδαρος, Βακχυλίδης, είναι μερικοί μόνο από τους δημιουργούς που θα γνωρίσει ο αναγνώστης μέσα από την εξαιρετικά φροντισμένη νέα έκδοση «Μούσας άγγιγμα» που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Εκκρεμές.