Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βαρβιτσιώτης για Χίο: Απρόθυμη η κυβέρνηση



Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι μία από τις σημαντικές παραμέτρους του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, σύμφωνα με  τον τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κάνοντας σαφή τον διαχωρισμό της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης με εκείνην που ο ίδιος υπηρέτησε από την θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου 2016, στο πέρας της επίσκεψής του στη Χίο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ταυτόχρονα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απέκλεισε οποιαδήποτε σκέψη αποτροπής ή απώθησης των προσφύγων, καθώς και το ενδεχόμενο διακινδύνευσης ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

Κατά τα λοιπά κατηγόρησε την κυβέρνηση για απροθυμία και αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και έναντι των πολιτών της Χίου και εκείνων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, επιμένοντας ιδιαίτερα στον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, στην εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαμονής τους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη μέτρων για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στο νησί.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας επεσήμανε ότι παρά τις όποιες αδυναμίες και δυσκολίες στην εφαρμογή της είναι πολύ καλύτερα από την μη ύπαρξη αυτής της συμφωνίας.

Επέμεινε, τέλος, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στην ενίσχυση του προσωπικού και του μηχανισμού, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τη απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να αποσύρει από την Ελλάδα τους υπαλλήλους ασύλου, επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας, τα οποία – τόνισε – πρέπει να αντιμετωπισθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου επέμεινε και ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η οργάνωση της διαδικασίας και η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη

«Οι σημερινές εικόνες που αντίκρυσα στη Χίο δεν τιμούν τη χώρα μας. Θεμελιώδης υποχρέωση κάθε Πολιτείας είναι να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της.

Η Κυβέρνηση, στη Χίο, έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι που επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, κατά την επίσκεψή του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος 'ήρθε, είδε και, απλά, απήλθε'.

Έχει αποτύχει, όμως, και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τη δέσμευση που συμφωνήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Δηλαδή τις επαναπροωθήσεις, το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες και την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες.

Αδυνατεί, έτσι, να εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες – μετανάστες.

Η Κυβέρνηση με την ανεπάρκειά της μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, την καλούμε να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία».