Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Έξοδος από την ύφεση αλλά όχι από την κρίση



Πρέπει να μιλούν τα έργα και όχι τα λόγια και από τα έργα θα κριθούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ξεκαθαρίζοντας ότι: «Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, ξεκούραση και αδράνεια». Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητα ώστε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο.

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος εξόδου της χώρας από την κρίση, με την απόφαση του Eurogroup, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης.

«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η συμφωνία δίνει, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Δίνει ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες. Αρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο».

Καλώς πήραμε το ρίσκο

«Χωρίς πανηγυρισμούς, νομίζω ορθώς δηλώσαμε ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι», δήλωσε. «Πήραμε το ρίσκο και τρεις εβδομάδες πριν, δεν δεχτήκαμε μια απόφαση που δεν έδινε προοπτική εξόδου».

«Το αποτέλεσμα που πετύχαμε κρίνεται από τους καθ' ύλην αρμόδιους, αυτούς που θα κληθούν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο κοντά στο 5,5%. Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για να δει κανείς αν λένε αλήθεια όσοι στην Ευρώπη μιλούν για απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια όσοι στο εσωτερικό μιλούν για αποτυχία.

Η μείωση των αποδόσεων θα συνεχιστεί, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Όχι βεβιασμένα, όπως το 2014, αλλά ανοικτά, με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως.

Για τέσσερις λόγους:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4. -και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Ζήτησε ακόμα την κινητοποίηση όλων, για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.