Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τραμπ: Το σχέδιο της Χίλαρι για τη Συρία μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο



Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί σε παναμερικανικό επίπεδο (RealClearPolitics) από τα μέσα Οκτωβρίου δίνει σταθερό προβάδισμα άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων στην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται σε θέση άμυνας, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υποψηφιότητά του, μετά τις καταγγελίες γυναικών, που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο, στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 30 χρόνων.

Έτσι, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ επιδιώκει την αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας δίνοντας έμφαση στο «δυνατό σημείο» της Χίλαρι Κλίντον που είναι τα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, υποστήριξε ότι το σχέδιο της Χίλαρι Κλίντον για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», εξαιτίας της πιθανότητας πολεμικής εμπλοκής με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η Ρωσία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στη συνέντευξη του Τραμπ, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο ίδιος τόνισε ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής και όχι η απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής αεροπορίας, αλλά και τη δημιουργία περιοχών ασφάλειας στο έδαφος της Συρίας, για την προστασία των αμάχων πληθυσμών.

Στο σημείο αυτό, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συμφωνούν με την ανησυχία που εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα στις πτήσεις των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που πετούν εντός του συριακού εναέριου χώρου. Στην περίπτωση επιβολή της, θα προκληθεί ένταση, καθώς αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα κληθούν να την επιβάλουν έναντι ρωσικών και συριακών αεροσκαφών που ενδεχομένως να πετούν στο συριακό εναέριο χώρο. Με δεδομένη την ένταση που υπάρχει στο διμερές πλαίσιο σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά την περίοδο που διανύουμε, οι συνέπειες ενός τέτοιου επεισοδίου, για την περιφερειακή, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια, μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον απάντησε στον Τραμπ υποστηρίζοντας ότι τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι ειδικοί στα θέμα τα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας έχουν επισημάνει την ανικανότητα του Τραμπ να διαχειριστεί τις ευθύνες του αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, η Κλίντον καταγγέλλει τον Τραμπ για τα θετικά σχόλια του για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κόλιν Πάουελ, που διατέλεσε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και ήταν πρόεδρος του αμερικανικού μεικτού στρατιωτικού επιτελείου στη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου, εκδήλωσε την προτίμησή του υπέρ της Κλίντον.