Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μπαράκ Ομπάμα;



Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα για την επίσημη επίσκεψη του απερχόμενου 44ου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν παραδώσει την σκυτάλη στον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, κλείνοντας τη θητεία του με μία εμβληματική ομιλία που θα απευθύνει, αύριο, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον απόηχο της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Μέγαρο Μαξίμου και Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκονται επί ποδός για να υποδεχτούν τον Αμερικανό πρόεδρο.

 

Οι συσκέψεις προετοιμασίας σε τεχνικό, οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός ήταν συνεχείς. Και κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για μία «ιστορική επίσκεψη».

Όσο για τα μέτρα ασφαλείας, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ομάδα γυναικών αμερικανών αστυνομικών με πολιτικά έκανε αυτοψία αργά χθες το απόγευμα...σκανάροντας τους εξωτερικούς χώρους του Μαξίμου αλλά και του προεδρικού Μεγάρου.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο κρίνουν ως βαρύνουσας σημασίας την επίσκεψη Ομπάμα, η οποία γίνεται "σε μία κρίσιμη συγκυρία που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος".

Και ο πυρήνας όσων θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό ηγέτη συμπυκνώνεται κατά πληροφορίες στο ότι: «είναι αναγκαία η διευθέτηση του χρέους και η αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας». Επίσης, στα θετικά για την κυβέρνηση συγκαταλέγεται και η παρουσία του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τζακ Λιου, καθώς θεωρούν τις θέσεις του για το χρέος «εξαιρετικά προωθητικές».

Η Αθήνα στην παρούσα φάση «καίγεται» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με επόμενο βήμα, στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουν να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ώστε  να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να ανακάμψει η οικονομία.

Αρμόδιες πηγές πάντως, εξηγούν πως μία δήλωση από τα χείλη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για το χρέος δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια οποιαδήποτε δήλωση. 

Κι αυτό,γιατί έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτικό πρέσιγνκ στους κόλπους των Ευρωπαίων δανειστών και κυρίως στο Βερολίνο, το οποίο στυλώνει τα πόδια στη συζήτηση για απομείωση του χρέους πριν το 2018.

Και όλα αυτά, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ο Ομπάμα επισκεφθεί τη Γερμανική πρωτεύουσα  που είναι ο επόμενος σταθμός του, όπου και θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

 

Στην «ατζέντα» των συνομιλιών θα βρεθούν πέρα από το ζήτημα του χρέους: το προσφυγικό (στήριξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, ενεργειακά και επενδύσεις.