Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τα "όχι" των δανειστών για το ασφαλιστικό



Σκληρή στάση θα κρατήσουν οι δανειστές στο Ασφαλιστικό, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της κυβέρνησης για πιο χαλαρή εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι και πρέπει να εξειδικευτούν μέσα στις εβδομάδες που έρχονται.

Περιμένοντας να πάρουν στα χέρια τους τις προτάσεις Κατρούγκαλου και τα στοιχεία που θα τις συνοδεύουν, οι επικεφαλής του Κουαρτέτου έσπευσαν να κόψουν τα... φτερά της κυβέρνησης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά μέτρα που αφενός δεν «κλειδώνουν» τους στόχους του 2016 αφετέρου δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος σαράντα ετών.

Παρά τις επισημάνσεις του Ε. Τσακαλώτου περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και των κινδύνων κοινωνικών αναταράξεων από μια «τυφλή» προσέγγιση του Ασφαλιστικού, ο Ντέκλαν Κοστέλο και ο Ράσμους Ρέφερ απάντησαν με τρία μεγαλοπρεπέστατα «όχι»:

Εκλεισαν την πόρτα σε παρεμβάσεις που θα «κουκουλώνουν» - κατά την άποψη τους- το πρόβλημα και είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει πώς θα μοιράσει «τα αυγά στο καλάθι» - ήτοι ποια βάρη θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι και ποια οι συνταξιούχοι.

Απέρριψαν το ενδεχόμενο ηπιότερων μέτρων, παρατηρώντας ότι το ζητούμενο είναι η παροχή κινήτρων για παραμονή στην εργασία και όχι η διατήρηση αντικινήτρων για αποχώρηση. Με δεδομένο, πάντως, ότι ήδη οι πρόωρες συντάξεις έχουν καταργηθεί, είναι προφανές ότι οι δανειστές επιθυμούν τη... δια της πλαγίας οδού παράταση του εργασιακού βίου, χαμηλώνοντας υπέρμετρα τα ποσοστά αναπλήρωσης

Απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές αντί περικοπών συντάξεων, όπως επιθυμεί η Αθήνα. Αν και ο Ν. Κοστέλο δήλωσε ότι "δεν έχουμε κόκκινες γραμμές", αμέσως μετά έσπευσε να επισημάνει ότι μια αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν βοηθά στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με βάση τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η μοναδική πιθανότητα να περάσει αυτή η θέση της κυβέρνησης, είναι να γίνουν ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων- έκανε σαφή και ευθεία συσχέτιση με την επικείμενη μεταρρύθμιση- έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπία

Η σκληρή στάση των δανειστών στο Ασφαλιστικό δεν είναι το μοναδικό που πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς όπως προέκυψε από τα όσα διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, δεν τίθεται ζήτημα χαλάρωσης, ούτε καν λόγω προσφυγικού.

Στον έντονο απόηχο, μάλιστα, του ναυαγίου της Συνόδου των πολιτικών Αρχηγών, τόσο ο Ν. Κοστέλο όσο ο Ρ. Ρέφερ τόνισαν τουλάχιστον τρεις φορές ότι το βασικό ζητούμενο είναι μια σταθερή κυβέρνηση, που θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα όσα συμφωνήθηκαν. «Εχουμε ακόμα πολλά μπροστά μας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, δίνοντας έτσι με τον τρόπο του ραντεβού στην ελληνική αντιπροσωπεία.

 Γιώργος Παππούς

 

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr