Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση νέου Γ.Γ του ΟΗΕ με τον Αβραμόπουλο στη Νέα Υόρκη



τη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου από το γραφείο του επιτρόπου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, καθώς οι δύο τους συνδέονται με δεσμούς φιλίας από παλιά και είχαν συνεργαστεί στενά όταν ο κ. Γκουτέρες διετέλεσε ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Κύριο αντικείμενο της συνάντησής τους αποτέλεσε το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος καθώς και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης JFK (John F. Kennedy) ενημερώθηκε εκτενώς από το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS - Department of Homeland Security) για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας ESTA (Electronic System for Travel Authorization) των ΗΠΑ, ενόψει της προετοιμασίας του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου ETIAS (European Travel Information and Authorisation System).

Ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί αύριο στην Ουάσινγκτον για να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Υπουργική Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ- ΗΠΑ που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Τη Σύνοδο φιλοξενούν ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jeh Johnson και η γενική εισαγγελέας Loretta Lynch. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει επίσης επαφές με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για θέματα ασφάλειας και ειδικότερα για την υπερατλαντική συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.