Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στ.Θεοδωράκης: Όχι σε παντρολογήματα με τα παλιά κόμματα



Ηχηρό ήταν το "όχι" του Σταύρου Θεοδωράκη στα παντρολογήματα με τα παλιά κόμματα.

«Συνεχίζουμε και συζητάμε με αυτούς που έχουν τα ίδια μυαλά με εμάς. Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες, Ριζοσπάστες, Οικολόγοι, όλοι έχουν θέση στο μεγάλο Κίνημα, το Κίνημα που θα ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στον κεντρώο χώρο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα μυαλά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το «ελάτε εδώ και βλέπουμε» δεν είναι η λύση που θέλει η κοινωνία. Όμως εμείς που γεννήσαμε το καινούργιο δεν θα γίνουμε τσόντα του παλιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση ενόψει του προϋπολογισμού και κατά της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τον τελευταίο εσωκομματικό της «ανασχηματισμό».

Η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού έχει ως εξής:

Θα ξεκινήσω από την Χίο. Η κυβέρνηση, όπως θα ακούσατε, ανακάλυψε τον «πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου». Μετά από την εγκατάλειψη έρχονται και οι θωπείες.

Όμως τα λόγια δεν λύνουν προβλήματα. Έχουμε ζητήσει ενίσχυση της οικονομίας των νησιών των συνόρων. Έχουμε ζητήσει διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων. Να απομακρυνθούν αυτοί που δημιουργούν προβλήματα, να προστατεύσουμε τις οικογένειες των προσφύγων.

Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να στήσει εμφύλιο και η απραξία της κυβέρνησης την διευκολύνει. Να αφήσουν λοιπόν τις τυπικές επισκέψεις, να μείνουν μερικές μέρες στο νησιά και μαζί με τις αρχές και τους κατοίκους τους να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα και όχι να παριστάνουν τους σχολιαστές. Και η ΕΕ να στείλει ανθρώπους στα νησιά -το ειδικό προσωπικό που έχει υποσχεθεί. Δεν θέλουμε άλλες ευχαριστήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε συμμετοχή στις λύσεις

Ήμουν στην Θεσσαλονίκη, σε μια μεγάλη συνάντηση για τον τουρισμό. Συνάντησα ανθρώπους από την Σκόπελο, τα Γιάννενα, την Αίγινα, την Ημαθία, τη Μεσσηνία, τη Λευκάδα, τον Έβρο, την Κρήτη. Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη του τουρισμού -άνθρωποι δηλαδή που παράγουν, άνθρωποι που γνωρίζουν.

Δύο πράγματα μου είπαν «Κάντε κάτι να σωθούμε» και «Θέλουμε ένα ακόμη πιο ορμητικό Ποτάμι». Αυτές είναι οι φράσεις άλλωστε που ακούω κάθε μέρα παντού. Όπου κι αν πάω:

- Μια αγωνία για τη χώρα
- Μια αγωνία για το Κίνημα μας

Προφανώς υπάρχουν και αυτοί που λένε «να σωθεί η χώρα και δεν με ενδιαφέρει το Ποτάμι», αλλά αυτοί δεν έρχονται να μιλήσουν σε μένα.

Πάμε λοιπόν να απαντήσουμε στις αγωνίες του κόσμου, ξεκινώντας βέβαια από τη χώρα.

Η απογοήτευση του κόσμου για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ξεχειλίσει. Τα υπουργικά τους συμβούλια έχουν από όλα: λαϊκιστές, ψεκασμένους, σταλινικούς, γραφικούς, επικίνδυνους γραφικούς… Ποιοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες; Μένει να αποδειχθεί.

Όμως αυτό που σίγουρα δεν διαθέτει αυτή η κυβέρνηση είναι διάθεση και σχέδιο για αλλαγές.
Ήρθε ο Σταθάκης υπέγραψε για τον Χρυσό
Ήρθε ο Γαβρόγλου θα τα βρει με την ιεραρχία
Ήρθε η Αχτσιόγλου θα υπογράψει τα εργατικά
Είναι αυτό σχέδιο; Αρκούν τα μπαλώματα όταν είσαι μέσα σε μια καταιγίδα;

Έχουμε στα χέρια μας το σχέδιο του προϋπολογισμού. «Που πάνε τα λεφτά μας;» αναρωτιούνται οι πολίτες. Να σας πω πρώτα που ΔΕΝ πάνε.

ΔΕΝ πάνε για τους ανέργους.
ΔΕΝ πάνε για να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια
ΔΕΝ πάνε στην υγεία
ΔΕΝ πάνε στην οικογένεια.
ΔΕΝ πάνε στην έρευνα.

Προσέξτε σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού έχουμε τη μικρότερη δαπάνη για ανέργους, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία. Δεν έχουμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, ενώ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που απειλούνται με φτώχεια & κοινωνικό αποκλεισμό. Δίνουμε τα λιγότερα για τη στήριξη της οικογένειας, ενώ έχουμε αναλογικά τις λιγότερες γεννήσεις στην Ευρώπη.

Ο μέσος όρος των δαπανών υγείας στην ΕΕ είναι 7,2% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα είναι το 4,7% του ΑΕΠ! Έχουμε όμως τις διπλάσιες δαπάνες στην διαχείριση απορριμμάτων! Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,4% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα είναι 0,7% του ΑΕΠ. Και τα σκουπίδια που βλέπουμε στην Ηλεία, στη Λευκάδα, στο Βόλο;

Κονδύλια σπαταλάμε. Δεν σημαίνει ότι λύνουμε και προβλήματα. Άλλα τα λεφτά που πάνε στους εργολάβους,και άλλο η επίλυση των προβλημάτων. Αλλά αυτά θα τα πούμε αναλυτικά στους τόπους των εγκλημάτων.

Και βέβαια για να μην βρούμε ποτέ διέξοδο στο μέλλον, δίνουμε και τα λιγότερα για την έρευνα πανευρωπαϊκά. Είμαστε μια κοινωνία που είτε μιλάμε για το ασφαλιστικό, είτε για την ανεργία, είτε για την έρευνα, είτε για τη στήριξη της οικογένειας, οι νέοι είναι πάντα οι χαμένοι. Οι νέοι που πλέον δεν μας ακούν.

Έφυγε μια ολόκληρη γενιά από την χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διωγμένοι από την αναξιοκρατία, τα ψέματα, τη διαφθορά, την απουσία ευκαιριών. Κάποιοι λένε «ευτυχώς που έφυγαν» . Εμείς λέμε ότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε δικαίωμα ψήφου γι’ αυτήν την «άλλη Ελλάδα». Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, να δημιουργούμε συνθήκες για να γυρίσουν.

Που πάει ο κόσμος αναρωτηθήκαμε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Δεν ξαφνιάστηκα από την επιτυχία του Τραμπ -και στο Πολιτικό Συμβούλιο το είχαμε συζητήσει. Είναι ο λύκος που ταΐζαμε. Ψεκασμένες θεωρίες, μίσος, φόβος… όλα αυτά που διεγείρουν τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων.
Ψέματα και αλαζονεία. Λαϊκισμός - δημαγωγία - εθνικισμός.

Ένας δισεκατομμυριούχος που με τα εκατομμύρια του έστησε από νωρίς το παιγνίδι υπέρ του.Προσέξτε όμως: Η προοδευτική Αμερική δεν είχε το θάρρος και τη δύναμη να βάλει απέναντι στον Τραμπ ένα σύγχρονο πρόσωπο. Οι Δημοκρατικοί έδωσαν την αίσθηση ότι η παρέα Κλίντον είχε κληρονομικά δικαιώματα στην εξουσία.

Όμως -όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ελλάδας- οι φθαρμένες ηγεσίες όταν αναμετρούνται με τους νέους λαϊκιστές θα χάνουν. Η μόνη λύση είναι η συμμετοχή νέων δυνάμεων στην πολιτική.

Οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν στην τελική ευθεία τους λαϊκιστές -στην Ελλάδα – στην Αμερική – παντού - είναι αυτοί που δεν έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους, δεν κουβαλάνε βαρίδια και δεν ταυτίστηκαν με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Η λύση λοιπόν δεν μπορεί να έρθει από το παρελθόν. Θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε μυαλό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη και μετά να περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Η πολιτική πρόταση όλων αυτών που έχουν κυβερνήσει είναι, ακόμη και σήμερα, άτολμη. Είναι δέσμιοι του παρελθόντος. Δείτε τα κοινωνικά θέματα: Για τον χωρισμό κράτους εκκλησίας δεν βγάζουν λέξη. Ούτε το σύμφωνο συμβίωσης δεν είχαν, όλοι, την τόλμη να ψηφίσουν.

Και για τα κανάλια διαφωνούσαν απλώς με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τολμούν να συγκρουσθούν με τα δικά τους λάθη δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση προσπάθησε να στήσει νέα διαπλοκή. Εμείς επειδή δεν χρωστάμε σε κανένα, συγκρουσθήκαμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την παλιά διαπλοκή. Περισσότερα κανάλια, περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερα λεφτά στα κρατικά ταμεία. Και η νέα πορεία φαίνεται να μας δικαιώνει.
Λύσεις και όχι απλώς αντιρρήσεις είναι η γραμμή του Ποταμιού.
Και σήμερα η Ν.Δ ζητά επιμόνως εκλογές και παράλληλα ζητάει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Το πώς μπορούν να συμβούν και τα δύο μαζί ταυτοχρόνως, θα πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσει. Εκτός αν τις εκλογές τις ζητάμε επειδή αρέσουν στις δημοσκοπήσεις και για την αξιολόγηση μιλάμε για να δέσουμε τους ευρωπαϊστές.

Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν θα πρέπει να δυναμιτιστεί. Πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αρχίσει - την Άνοιξη του ’17- η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στο φθηνότερο χρήμα.
Αυτή η ψύχραιμη στάση, χωρίς καιροσκοπισμούς και λαϊκισμούς, είναι που κάνει το Ποτάμι αναντικατάστατο στην πολιτική ζωή. Μπορεί το Κίνημά μας να κάνει λάθη, σε αυτή την αχαρτογράφητη πορεία όμως δεν έχει παρεκκλίνει ποτέ από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και την «ιδεολογία» της ανοιχτής κοινωνίας, που είναι και θα είναι πάντα σε σύγκρουση με τα κλειστά συστήματα που όλοι οι άλλοι (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) υπερασπίζονται.

Και αυτό είναι το όραμα μας και για την Ευρώπη. Η λύση απέναντι στον Λεπενισμό που επελαύνει σε διάφορες μορφές. Η λύση είναι: Ακόμη περισσότερη Ευρώπη. Το Ποτάμι είναι υπέρ μιας ομόσπονδης δυνατής Ευρώπης. Τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα, τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία, τα όσα συμβαίνουν στις αγορές, τα όσα συμβαίνουν με τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, δε θα πρέπει να μας κάνουν να οπισθοχωρήσουμε. Αντιθέτως πρέπει να πούμε ότι το αίτημα για μια ομόσπονδη Ευρώπη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ας γυρίσουμε όμως ξανά στο εσωτερικό, στους άλλους ευρωπαϊστές που χθες είδαμε και το σκιώδες υπουργικό τους σχήμα. Δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά της ΝΔ αλλά θα κάνω την ερώτηση που κάνουν όλοι τις τελευταίες ώρες: «αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να δώσει η νέα - Νέα Δημοκρατία;» Από τους 14 σκιώδεις υπουργούς, οι 10 έχουν διατελέσει υπουργοί. Και όλοι μαζί σκιώδεις υπουργοί και σκιώδεις αναπληρωτές έχουν κυβερνητική θητεία 577 μηνών - δηλαδή 48 ετών.

Το «ελάτε όλοι στην ΝΔ και εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε» δεν είναι λύση. Έτσι εξαπατήθηκε η κοινωνία και με τον Τσίπρα. Η χώρα δεν θέλει απλώς έναν άλλον πρωθυπουργό. Πρέπει να αλλάξουμε εποχή. Πρέπει να κάνουμε συγκρούσεις με όλα αυτά που μας χρεοκόπησαν. Πρέπει να δυσαρεστήσουμε συντεχνίες και συμφέροντα.
Η ΝΔ μπορεί; Όχι δεν μπορεί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν; Όχι δεν μπορούν. Εμείς μπορούμε; Ή για την ακρίβεια: έχουμε τις δυνάμεις για να μπορούμε;

Να μιλήσουμε λοιπόν για τις δημοσκοπήσεις. Έχω ένα καλό νέο και ένα λιγότερο καλό. Τα ποσοστά της εκλογικής μας επιρροής είναι σταθερά μεγάλα και είναι τα μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα αναλογικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η πρόθεση ψήφου παραμένει όμως στην διακεκαυμένη ζώνη του 3%. Τι κάνουμε λοιπόν;

Κάνουμε επίθεση – δεν έχουμε άλλο δρόμο.Δεν υποχωρούμε!

Ξεκινάμε σήμερα και για 4 μήνες μια εκστρατεία σε όλη τη χώρα με την δημιουργική τρέλα που μας διακρίνει .Παίρνουμε τα βουνά , τις πλαγιές, τα χωριά και τις πόλεις για να μιλήσουμε με όλους αυτούς που ψάχνουν απαντήσεις και όχι εικονίσματα.

Θα μας πουν αναλυτικά την πρόταση τους ο Παναγιώτης και ο Παντελής -οι γραμματείς του Κινήματος-, αλλά εγώ θέλω να σας πω ότι ήδη αποφασίσαμε να πάω - να πάμε σε όλες τις άγονες περιοχές για το Ποτάμι. Να πάμε εκεί που δεν έχει φτάσει η φωνή μας, εκεί που δεν προλάβαμε να πάμε στις τελευταίες εκλογές Και ταυτόχρονα τα στελέχη μας, οι βουλευτές μας, τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου, οι σύμμαχοι μας για τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της χώρας θα πάμε στις πόλεις και στις γειτονιές να συζητήσουμε γι’ αυτά που ρωτάει ο κόσμος, για όλα αυτά που το Ποτάμι έχει απαντήσεις. Για την οικονομία, για την παραγωγή, για τη δημοκρατία.

Είμαστε αυτοί που δίνουνε λύσεις. Το Ποτάμι έχει βαθιές κι ανεξάντλητες πηγές στην κοινωνία. Είναι όλοι αυτοί που πιστεύουν στις γενναίες αποφάσεις που θα μας κάνουν μια σύγχρονη δίκαιη πολιτεία.

Ποιος θα πολεμήσει το κομματικό κράτος; Αυτοί που το δημιούργησαν; Ακούω τώρα ότι η ΝΔ κάνει καμπάνια για το κομματικό κράτος. Έμπρακτη αυτοκριτική θα κάνουν ποτέ για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις που χρεοκόπησαν τη χώρα;
Πράσινοι, γαλάζιοι,γαλαζοπρασινοκόκκινοι. Ποιος ξέχασε το 4-2-1 -την ιερή συμφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ; Για το βόλεμα όλων των δικών τους παιδιών.

Και βέβαια σήμερα, η επέλαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μέχρι και τα τρολ τους διορίζουν, να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους μουτζαχεντίν της Γεροβασίλη και του Σκουρλέτη.

Το κομματικό κράτος φίλες και φίλοι κάποιοι το έφτιαξαν και φτιάχτηκαν! Και θα το υπερασπισθούν μέχρι τέλος

Και δεν αφήσουν ποτέ όλοι αυτοί την αξιολόγηση να αγγίξει τα δικά τους παιδιά. Πάρε εκτός αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και έχει η χώρα ένα δυνατό Ποτάμι

Το μόνο Κίνημα που δεν έχει και δεν θα αποκτήσει κομματικό στρατό

Μας λένε - και μερικές φορές δυστυχώς μας το λένε και κάποιοι φίλοι - δεν έχετε μηχανισμό… Ναι δεν έχουμε μηχανισμό και δεν θα αποκτήσουμε μηχανισμό. Δεν έχουμε δάνεια και δεν θα πάρουμε δάνεια. Δεν έχουμε γραφεία και δεν θα ανοίξουμε γραφεία. Δεν έχουμε επιχειρηματίες που να μας θεωρούν παιδιά τους ή συνεταίρους τους και δεν αναζητούμε «πατεράδες»

Θα διαψεύσουμε όλους αυτούς που λένε οτι η πολιτική θέλει μηχανισμούς, λεφτά, συνεταιριλίκι με συμφέροντα και συντεχνίες

Αποκαλύφθηκε πριν δέκα μέρες ότι ο κ.Παπάς – το δεξί χέρι του πρωθυπουργού - ρηματοδοτούσε από κάποιο ταμείο ένα σάιτ για να γράφει υπέρ του κ.Τσίπρα. Πόσα άλλα σάιτ χρηματοδοτούσαν Και χρηματοδοτούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και κυρίως: από ποια ταμεία;

Η πολιτική αλλιώς! Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα

Και όσο γρηγορότερα το καταλάβει η κοινωνία, όσο περισσότερο το επιβραβεύσει τόσο πιο σύντομα θα υποχρεώσει και τα άλλα κόμματα να προσαρμοστούν.

Είμαστε στο 2017 κύριοι των άλλων κομμάτων-πάντα μου αρέσει να τρέχω 2-3 μήνες μπροστά. Δεν είμαστε στις εποχές που τα λεφτά έτρεχαν από τα μπατζάκια σας

Όπως αποκαλύψαμε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ρυθμούς αποπληρωμής που έχει επιλέξει θα ξοφλήσει τα δάνεια του σε 20 χρόνια. Για να μην νομίζουμε ότι οι παλιές συνήθειες κόβονται. Βέβαια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστούν 100 χρόνια και βάλε… Λεφτά του κόσμου που έγιναν αφίσες και κουστωδίες.

Φίλες και φίλοι
Στο Συνέδριο μας αποφασίσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα παντρολογήματα με τα παλιά κόμματα, μας ενδιαφέρει όμως να δημιουργηθεί ενα μεγάλο Κίνημα αλλαγής. Και γιαυτό είμασταν – και είμαστε - διατεθειμένοι να παλέψουμε χωρίς ηγεμονισμούς και εγωισμούς

Συνεχίζουμε λοιπόν συζητάμε με αυτούς που έχουν τα ίδια μυαλά με εμάς. Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες, Ριζοσπάστες, Οικολόγοι, όλοι έχουν θέση στο μεγάλο Κίνημα, το Κίνημα που θα ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στον κεντρώο χώρο.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα μυαλά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το «ελάτε εδώ και βλέπουμε» δεν είναι η λύση που θέλει η κοινωνία.

Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα δείχνουν ποιοι είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους και θέλουν όλους τους άλλους γαρνιτούρα στα σχέδια τους.

Όμως εμείς που γεννήσαμε το καινούργιο δεν θα γίνουμε τσόντα του παλιού. Η Ελλάδα θέλει λύση μακριά από τους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς, θέλει ένα Κίνημα που θα γίνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε

Στο Ποτάμι σας το έχω πει από την πρώτη μέρα, ή όλοι μαζί θα πετύχουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε. Δεν θα διασωθούν κάποιοι σε ασφαλέστερα λιμάνια, τουλάχιστον όχι με την συγκατάθεση μου

Δεν είμαι και δεν είμαστε παγιδευμένοι στο όνειρο της επανεκλογής μας. Είμαστε παγιδευμένοι στην πραγματικότητα
Και πρέπει να την αλλάξουμε

Ξεκινάμε λοιπόν. Το ποτάμι συναντά τις πηγές του και συζητάει για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της χώρας

Αν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι άρα και οι πολίτες, αφιερώναμε, χρόνο για την πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι μόνο για τον σχολιασμό τους θα είχαμε μια άλλη χώρα.

Πρέπει λοιπόν να τελειώνουμε με τις κάθετες διαφωνίες που συνήθως κρύβουν οριζόντιες απραξίες

Δεν αρκεί να δοξαζόμαστε πάνω στα συλλογικά μας ερείπια και να λέμε «εγώ το είχα πει». Πρέπει να δράσουμε. Πρέπει να βρούμε τους συμμάχους μας σε όλη την σιωπηλή Ελλάδα που αγανακτεί και αγωνιά.

Και όλοι μαζί, χωρίς ηγεμονισμούς και καπελώματα, να φτιάξουμε το Κίνημα, που θα τα αλλάξει όλα χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα.

Και είναι δύο πράγματα τα οποία πρέπει να ξεχωρίσουμε. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα του παλιού, αλλά δεν θα αρκεστούμε και στην αυταρέσκεια ότι είμαστε ένα κίνημα που γεννήθηκε για να τα αλλάξει μόνο του, όλα. Θα πρέπει να βρούμε καινούργιους συμμάχους στην κοινωνία. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη. Η μάχη της καθαρότητας δεν είναι μάχη που μας αφορά. Στις πόλεις που θα πάμε, στις γειτονιές που θα πάμε, στις συζητήσεις που θα στήσουμε, που θα είναι συζητήσεις για τα προβλήματα της χώρας, πρέπει εκεί λοιπόν φτιάξουμε καινούργιες συμμαχίες που θα μας βοηθήσουν αύριο, να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση σαν κίνημα αλλαγής. Πιστεύω αν όλοι βγούμε στους δρόμους προσπαθήσουμε, αγωνιστούμε, πιστεύουμε ότι αυτός ο χειμώνας θα αποδείξει ότι και να μην υπήρχε το Ποτάμι θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και όχι μόνο για τη χώρα, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για την ψυχή μας.

Σας ευχαριστώ.