Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στις 4 Δεκεμβρίου η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν;



Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Την πληροφορία μεταφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τονίζοντας ότι η ημερομηνία της συνάντησης «κλείδωσε» για τις 4 Δεκεμβρίου και σημειώνοντας ότι στην Αθήνα αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος.

Η Αθήνα με αφορμή τα όσα μεταδίδονται, στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της ασφάλειας.

 

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, χωρίς να λυθεί το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

«Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Άιντα συμπεριλαμβανομένου, ανέφεραν ενώ αρμόδιες πηγές έθεταν παράλληλα το εξής ερώτημα: «Πιο σημαντική είναι η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής;».

Ο κ. Ακιντζί, όπως συναφώς επισημαίνεται, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το Εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.