Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ρήγας: Θέλουμε το κόμμα να είναι η φωνή της κοινωνίας



«Θέλουμε το κόμμα να είναι η φωνή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση για να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις», δήλωσε σήμερα από την Κομοτηνή, τρίτο σταθμό της περιοδείας του μετά την Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.

«Το άνοιγμα προς τους πολίτες που στήριξαν απλόχερα τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, είναι υποχρέωσή μας», πρόσθεσε ο κ. Ρήγας «και αυτό γιατί με ειλικρίνεια και εντιμότητα έχουμε απευθυνθεί στον λαό μιλώντας και για τα δύσκολα αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την οικοδόμηση μια πιο δίκαιης κοινωνίας».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «τομή για την λειτουργία των θεσμών» την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία και τις προσδοκίες που δημιουργεί για τον ΣΥΡΙΖΑ το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι «το συνέδριο θα προσπαθήσει να λύσει και να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα και επίδικα της Αριστεράς της σημερινής εποχής, θα είναι ένα συνέδριο στρατηγικής, το οποίο θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει και το μοντέλο του κόμματος που θέλουμε την επόμενη περίοδο».

«Έχουμε αναλάβει τεράστια ευθύνη ώστε αυτή η Αριστερά να είναι η ατμομηχανή για όλη την Ευρώπη το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Ο κ. Ρήγας μίλησε για «την προσδοκία ρωγμών στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη», όπως αυτή που επιχειρείται να δημιουργηθεί στην Πορτογαλία με μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε σοσιαλιστές και κομμουνιστές όσο και της αναμονής για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών.

«Η σοσιαλδημοκρατία παρόλο που τα τελευταία χρόνια ήταν ουρά του νεοφιλελευθερισμού και της χριστανοδημοκρατίας, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια πορεία. Οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο το οποίο μπορεί να φέρει αλλαγές στην επιχειρούμενη κατάρρευση της κοινωνίας με την ακραία αντίληψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας εις βάρος των κοινωνικών ομάδων», υποστήριξε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κ. Ρήγας μίλησε για «σχέση συνεργασίας με κόμματα και συλλογικότητες όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε και να βελτιώσουμε την θέση της Ελλάδας». Επέμεινε, ωστόσο, στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ότι «η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι με τον νεοφιλελευθερισμό ή αν θα επανέλθει στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης μέσα στην Ευρώπη, που είχε όταν δημιουργήθηκε».

Τέλος σε ό,τι αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις συνέπειες που θα προκύψουν από ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία λαϊκών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση», σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι «εκείνος που διαθέτει μεγάλες περιουσίες των οκτακοσίων χιλιάδων ή τους ενός εκατομμυρίου ευρώ, βεβαίως και πρέπει να πληρώσει αυτά τα οποία χρωστάει από δάνεια».