Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ψηφίστηκε η Συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών



Ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο "Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών και διατάξεις εφαρμογής".

Θετικά ψήφισαν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, εκτός από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

«Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η σύμβαση του ΟΟΣΑ, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Η εφαρμογή του νόμου, θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην Ελληνική οικονομία (με την αύξηση των φορολογικών εσόδων) καθώς και με την ανάδειξη του σταθερού προσανατολισμού της πολιτικής μας για διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς φοροδιαφυγής. Θα αναδείξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στη διεθνή προσπάθεια για την για την εξεύρεση της φορολογητέας ύλης όπου και αν βρίσκεται, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελληνικών ελεγκτικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις φορολόγησης σε διεθνή επίπεδο», όπως τόνισε στην ομιλία του στη Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει την αναγκαιότητα της βελτίωσης του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για λόγους φορολογικού ελέγχου, μεταξύ των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνταχθεί το πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Με την κύρωση της συμφωνίας ενεργοποιείται και τίθεται σε λειτουργία η αυτόματη ανταλλαγή μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των συμβαλλόμενων μερών της (όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο) και ορίζεται ότι η Γραμματεία Συντονιστικού Οργάνου της Σύμβασης, θα τηρεί και θα δημοσιεύει στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, τον κατάλογο των Αρμόδιων Αρχών των συμβαλλόμενων δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, τηρώντας το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Η αύξηση της ανάγκης διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών, η συστηματική και μαζική διαβίβαση στοιχείων φορολογούμενων από τη χώρα προέλευσης του εισοδήματος, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, αποτελούν κύρια σημεία της διεθνούς συμφωνίας.