Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΠΑΣΟΚ: Οι Χρυσαυγίτες βουλευτές εξαντλούν τον δήθεν τσαμπουκά τους σε σχολεία και δημοσιογράφους



«Φαίνεται ότι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές εξαντλούν τον δήθεν τσαμπουκά τους σε σχολεία και σε δημοσιογράφους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κατά της δημοσιογράφου Τατιάνας Στεφανίδου, για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Η νέα ακροδεξιά επίθεση θα βρει εμπόδιο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Οι φασιστικές μέθοδοι εκφοβισμού δεν θα περάσουν. Ταυτόχρονα, όσοι ακολούθησαν πρόσφατα ίδιες τακτικές, όπως ο Καμμένος,  να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη», συμπληρώνει το ΠΑΣΟΚ.

 

Ερώτηση Θ. Θεοχαρόπουλου στη Βουλή

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, σχετικά με τη διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο και την διεκδίκηση επιβολής εξοντωτικών χρηματικών ποινών σε δημοσιογράφους.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προσώπου να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, που οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι.

Ο ίδιος σημειώνει ότι, τόσο η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στον Τύπο με την επακόλουθη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των μηνυόμενων - εγκαλούμενων, όσο και η προσχηματική διεκδίκηση υπέρογκων ποσών από δημοσιογράφους για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, έχουν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τον ρόλο των ΜΜΕ και να πλήττουν τη δημοκρατία.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ρωρά τους αρμόδιους υπουργούς αν σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα το αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου και αν εξετάζουν ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας, το ενδεχόμενο να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο για αυτούς που εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία.

Ποτάμι: Οι ναζιστές μετά τους τραμπουκισμούς διώκουν και δημοσιογράφους

«Είναι το δεύτερο κρούσμα εντολής σύλληψης δημοσιογράφου σε λίγες μέρες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η Τατιάνα Στεφανίδου ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής», σχολιάζει από την πλευρά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «οι ναζιστές μετά τους τραμπουκισμούς διώκουν και δημοσιογράφους».

«Οι ναζιστές θίχτηκαν από τον χαρακτηρισμό “τραμπούκος” για την τραμπούκικη επίθεση στους στο σχολείο στο Πέραμα. Είναι καθήκον του δημοκρατικού κόσμου να καταδικάσει τις διώξεις δημοσιογράφων και να σταθεί στο πλευρό τους», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως και καταλήγει:

«Είναι ώρα επιτέλους να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος περί τύπου τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν. Παράλληλα εκείνοι που προωθούν σχέδια ελέγχου της ενημέρωσης και στοχοποιούν φωνές που τους ασκούν κριτική, πρέπει να προβληματιστούν για τους δρόμους που ανοίγουν».

Το σχόλιο του ΚΙΔΗΣΟ

«Ο χρυσαυγίτης υπόδικος βουλευτής Γιάννης Λαγός, υπέβαλε μήνυση κινώντας τη διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον της δημοσιογράφου κ. Τατιάνας Στεφανίδου, γιατί τον αποκάλεσε αυτό που είναι: "τραμπούκο". Για τον συγκεκριμένο, όπως και τους συνυπόδικους του, αυτούς που θεωρούν θεμιτή πράξη την άσκηση βίας σε σχολικούς χώρους για να σταματήσουν την πρόσβαση παιδιών στην ελληνική παιδεία, διαδίδοντας το μίσος και το ρατσισμό τους, ο χαρακτηρισμός της δημοσιογράφου φαντάζει ως κοσμητικό επίθετο παρά εξύβριση», ανέφερε από την πλευρά του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.