Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παππάς: Τα μη βιώσιμα κανάλια ήταν η αιτία της διαπλοκής



«Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του, ζήτησε από την Ν.Δ. να ξανασκεφτεί ως προς την συγκρότηση του ΕΣΡ.  

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα, πολύ δε περισσότερο μετά την απόφαση του ΣτΕ και την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας από τον Νίκο Παππά.

Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, λίγες ώρες μετά το νέο «ναυάγιο» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τόνισε πως «εμείς έχουμε μία σταθερή προσήλωση στην ανάγκη της συγκρότησης του ΕΣΡ. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με όρους συναίνεσης και δυστυχώς, η ΝΔ είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Για μας είναι προϋπόθεση η συγκρότηση του ΕΣΡ και για περιφερειακά και θεματικά κανάλια». Όσον αφορά για το φλέγον θέμα της τροπολογίας και της κρίσης του ΣτΕ, δήλωσε ότι αν κριθεί αντισυνταγματική, θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο τηλεοπτικό πεδίο.

Ο υπουργός ρωτήθηκε για το πότε σκοπεύει να καταθέσει τη νέα τροπολογία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αποφεύγοντας να απαντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως συμπερασματικά ανέφερε η δημοσιογράφος, ότι θα περιμένουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε ερώτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ΕΣΡ, με δεδομένο ότι τα πρόσωπα που είχαν προταθεί δεν τύγχαναν κοινής αποδοχής, δήλωσε πως «εμείς παραλάβαμε ένα ΕΣΡ που την προηγούμενη περίοδο είχε συζητηθεί αν θα συμπληρωνόταν ή όχι. Το Νομικό Συμβούλιο απάντησε ότι από τις 16/11 και μετά, το ΕΣΡ δεν θα είχε νομική ισχύ. Έπρεπε να τηρήσουμε το νόμο και να πάμε σε νόμιμη συγκρότηση. Έπρεπε να παυθούν τα μέλη και να προχωρήσουμε».

«Ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες, από τους υπόλοιπους προηγούμενους, αρμοδιότητες για το ΕΣΡ», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έκανε λόγο για θεσμικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε. «Το θέμα Καλογρίτσα λύθηκε με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις», σχολίασε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως «η προηγούμενη πραγματικότητα ήταν χειρότερη. Η καμπύλη των χρεών και των απολύσεων θα συνεχιζόταν. Η δική μας πρόταση θεραπεύει μία δομική στρέβλωση. Οι ηγεσίες των τηλεοπτικών σταθμών επέβαλαν τους κανόνες τους. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ως ένα μέρος δίκιο και ας ακούγεται αυτό αιρετικό. Έλεγαν, πείτε μας τους κανόνες».

«Σαφώς και το πολιτικό σύστημα είχε την ευθύνη για τη στρεβλή σχέση, που δημιουργούσε μη θεμιτές αλληλεξαρτήσεις, αλλά όχι στο σύνολό του. Μπορούσε να πάρει ο υπουργός και να πει "σας κλείνω"», δήλωσε αναφορικά με την εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στα του τηλεοπτικού τοπίου.

«Ο ALPHA ανέβηκε στο ποσό, αλλά δεν πήγε ποτέ στη δεύτερη φάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Βορίδης και η κυρία Μπακογιάννη, δήλωσαν ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις άδειες. Όλοι θέλουν να μην υπάρχει γκρίζο τοπίο και να έχουν μία καθόλα νόμιμη άδεια», τόνισε, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το σκεπτικό του διαγωνισμού για τις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες.

Αναφορικά με τον αριθμό «4», δήλωσε πως «η Φλωρεντία είπε τέσσερις και εξήγησε το γιατί. Λέμε ότι το βασικό μας επιχείρημα ήταν το θέμα της οικονομικής επιβιωσιμότητας. Κανάλια ζητούσαν δάνεια και εκεί ήταν η βάση της διαπλοκής. Βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε. Ουδείς θα παίρνει άδεια και θα εξαρτάται», τόνισε.

«Όταν προσωπικά εγώ και η κυβέρνηση προέβλεψαν πλήρη απασχόληση, η άλλη πλευρά χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του εργοδότη. Τα βιώσιμα κανάλια θα μπορούν να έχουν και πάνω από 300 άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα τη μειούμενη απασχόληση να σταματήσει να είναι. Το χειρότερο που είχαμε να κάνουμε, ήταν να αδρανήσουμε», δήλωσε.

Όσον αφορά την τροπολογία είπε ότι «έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρείες συναινέσεις. Είμαστε διατεθειμένοι εάν υπάρχουν προτάσεις για βελτιώσεις, να τις συζητήσουμε. Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ δημιουργικός διάλογος και να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας προς τον κόσμο. Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα ευρύτερο συναινετικό πεδίο, μέχρι την τελευταία στιγμή». Και πρόσθεσε: «εάν πέσει στο ΣτΕ ο διαγωνισμός και κριθεί αντισυνταγματικός, θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση».

Όσον αφορά το θέμα που συζητείται περί των πιέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς, είπε ότι «οι δικαστές μπορεί να δέχονται πιέσεις, αλλά δεν τις αποδέχονται, ακόμα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν επιλέξει την οδό της δημόσιας πίεσης προς το δικαστικό σώμα. Εμείς κάνουμε πολιτικές αξιολογήσεις για το που μπορεί να πάει το θέμα. Είναι σαφές πως παίζεται το θέατρο του παραλόγου». 

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον κ. Σακελλαρίου, ο κ. Παππάς επέλεξε επίσης να μην απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο για τον κ. Σακελλαρίου. Τηρήθηκαν οι διαδικασίες και πέραν τούτου, μηδέν» και πρόσθεσε πως «ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι πρόκειται για μία μεγάλη τομή. Τα ιδιωτικά συμφέροντα είχαν κάμψει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό ήταν στρέβλωση». 

Σε ερώτηση για το εάν θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος από το ΣτΕ, αν θα έχει θέση την επόμενη μέρα στο υπουργείο Επικρατείας, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «θεωρώ ότι έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και είμαστε δικαιωμένοι στη συνείδηση του λαού και θα δικαιωθούμε και στο ΣτΕ».

«Η Ελλάδα έχει χάσει 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Αυτό κάνει και η παρέμβασή μας. Πώς; Ποια θέση ήταν διασφαλισμένη; Εάν καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο και την πλατφόρμα για την αγορά του διαφημιστικού χρόνου, θα είναι δυνατόν να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Οι θέσεις κινδυνεύουν από τις επιχειρηματικές επιλογές».