Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πανικός στο ΥΠΕΞ: Παραιτούνται διπλωμάτες και ο γενικός γραμματέας



Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις αποφάσεις του υπουργού, Νίκου Κοτζιά, που χαρακτηρίζονται ως μειωτικές από ανώτερους διπλωματικούς υπαλλήλους.

 

Ήδη παραιτήθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Μιχάλης Σπινέλλης, ενώ τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσει και ο γενικός γραμματέας πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του κ. Κοτζιά να απομακρύνει από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά και η στοχοποίηση πολλών ακόμη ανώτερων διπλωματών.

Στον υπουργό προσάπτουν εμπαθή συμπεριφορά εναντίον προσώπων, με τα οποία δεν διατηρούσε καλές προσωπικές σχέσεις από την περίοδο που ήταν εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι στηρίζει άλλα άξια πρόσωπα, τα οποία είχαν παραγκωνιστεί επειδή είχαν αποκαλύψει τα όργια σκανδάλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Παράλληλα κάνει λόγο για διπλωμάτες που είχαν στήσει δίκτυο για έκδοση βίζας, αλλά και διαβατηρίων σε «φίλους επιχειρηματίες» και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να μείνουν στη θέση τους άτομα που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα με ποινή 20 ετών από τη Δικαιοσύνη.