Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όσα έγιναν στην πρώτη επαφή Αχτσιόγλου-Θεσμών



Η πρώτη συνάντηση της  Έφης Αχτσιόγλου, ως υπουργός Εργασίας, με το κουαρτέτο δεν ήταν και τόσο σκληρή , αφού αυτή μιλούσε και οι επικεφαλής των Θεσμών άκουγαν.

Τα τρία καυτά θέματα της συνάντησης ήταν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συμβάσεις εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις.

Στη συνάντηση που διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, όπως συνάγεται από τις πληροφορίες, αναμένεται να είναι οι ομαδικές απολύσεις και η αύξηση του ποσοστού από 5% σε 10%. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται περισσότερο σκληρό για το θέμα αυτό.

Πάντως, μετά τη συνάντηση, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι η κ. Αχτσιόγλου στη διαπραγμάτευση εξέφρασε τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά και ειδικότερα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για τις ομαδικές απολύσεις η στάση της υπουργού Εργασίας φαίνεται πως ήταν κάθετη, αφού σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στη συνάντηση εκφράστηκε η ισχυρή (δόθηκε έμφαση) αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή του ορίου απολύσεων.

Το κύριο επιχείρημα που προτάθηκε για την υποστήριξη της θέσης είναι πως το ελληνικό Δίκαιο είναι απολύτως συμβατό με το ενωσιακό στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων.

Η επόμενη συνάντηση δεν ορίστηκε ακόμα, ενώ αύριο θα υπάρξουν επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια.