Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ομπάμα και Τραμπ συμφωνούν σε ένα θέμα - "Καρφί" Ομπάμα για μέλη του ΝΑΤΟ



Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε μία άποψη του Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στην Αθήνα, όταν έφερε ως παράδειγμα το γεγονός, ότι η Ελλάδα πληρώνει το μερίδιο, που της αναλογεί για την άμυνα, παρά τα προβλήματά της.

Ηταν ένα «καρφί» για τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Στις δηλώσεις του, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίοπρα, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν και για τις προκλήσεις στην ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να επαινέσω την Ελλάδα επειδή είναι ένας από τους 5 συμμάχους στο ΝΑΤΟ, που ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Εναν στόχο που επανειλημμένα έχουμε θέσει, αλλά δεν τον έχουν εκπληρώσει όλοι», είπε ο Ομπάμα.

«Η Ελλάδα το έχει κάνει, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εποχών με οικονομικές δυσκολίες. Αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση του ΝΑΤΟ, τότε θα έπρεπε όλοι οι σύμμαχοί μας να μπορούν να το κάνουν», σχολίασε ο Αμερικανός.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν τους συμμάχους τους, αν δεν εκπληρώσουν εκείνοι τις υποσχέσεις τους σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες. Κάτι που είχε προκαλέσει ανησυχία για τη στάση που θα κρατήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στη Συμμαχία.

Ομως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα, πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη, επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι ο Τραμπ θα παραμείνει δεσμευμένος στο ΝΑΤΟ, παρά την προηγούμενη ρητορική του.

Αλλωστε, όπως είπε, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα αυτού του ταξιδιού του στην Ευρώπη είναι να δηλώσει στους ηγέτες που θα συναντήσει ότι δεν θα αποδυναμωθεί η δέσμευση των ΗΠΑ για μία ισχυρή σχέση με το ΝΑΤΟ.

 

 

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr