Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι δανειστές ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2017-Ανοιχτό ζήτημα τα δημοσιονομικά



Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2017 έδωσαν οι δανειστές, καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ, που είχε απομείνει για το επόμενο έτος.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο του 1,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να δέχτηκε και την προτεινόμενη ρύθμιση για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει κι ένα «μαξιλάρι» 300 εκατ. ευρώ για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Παρ' όλα αυτά, «αγκάθι» παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο εκτιμάται στο 0,4% του ΑΕΠ (600 εκατ. ευρώ).

Ο προϋπολογισμός πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 18:00 το απόγευμα τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι αργά σήμερα το βράδυ, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, παρά το τέλμα στα εργασιακά.

Νωρίτερα, η υπ. Εργασίας βγήκε από τη διαπραγμάτευση χωρίς καμία δήλωση με τη λακωνική φράση «Συνεχίζουμε» κι όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης και δρομολογείται νέα συνάντηση αύριο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, το ΔΝΤ επέμεινε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως. Την ίδια ώρα, οι δανειστές αποκλείουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά δέχονται να ανοίξει η συζήτηση μετά το β' εξάμηνο του 2017.

Στη σημερινή ατζέντα βρίσκονται επίσης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, την Υγεία και την Παιδεία.

Οι Θεσμοί παρουσίασαν σήμερα για πρώτη φορά κείμενο με τις θέσεις τους και τα σημεία στα οποία επιμένουν. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

 

 

Νωρίτερα

Σε νέες υποχωρήσεις θα προβεί η κυβέρνηση στη βάσει του νέου κειμένου συμφωνίας (SMoU) που έφτασε στα χέρια της σήμερα το πρωί. Ο νέος γύρος συζητήσεων ξεκίνησε, ήδη, στο Χίλτον, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

«Στόχος μας είναι έως την Τρίτη να βρεθούμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και εξ αποστάσεως, με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα εργασιακά, αλλά και στα δημοσιονομικά, σε σχέση και με τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται αύριο ατη Βουλή.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε πως η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό περιορίστηκε σε μόλις 50 εκατ. για το 2017, παραδέχτηκε όμως ότι για το 2018 η απόσταση παραμένει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως το υπολόγισαν και κατά την προηγούμενη αποστολή τους στην Αθήνα οι δανειστές, το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κοινοτικών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ «αγκάθια» εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, πάντως, πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή» αναφέρουν ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο ESM θα παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, κυβερνητικοί παράγοντες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αναφέρουν ότι θα επικυρωθεί περί τις αρχές ή τα μέσα Ιανουαρίου, κατά το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σύμφωνα, πάντως, με τον επίσημο προγραμματισμό, το επόμενο Eurogroup δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τις 23 Ιανουαρίου - που είναι και η επίσημη ημερομηνία για την επόεμνη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Σημείωνεται ότι για την κρίσιμη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα η κα. Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) είχε λάβει οδηγίες απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό, ώστε να απαντήσει στους δανειστές αν αποδέχεται τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση ή διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, για τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά, κυρίως, για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ηδη όμως η ελληνική πλευρά, στην αγωνιώδη προσπάθειά της για επίτευξη συμφωνίας, έχει εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν δηλώνει πλέον ότι θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, όμως, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο, στις 3.30 το μεσημέρι, οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τον νέο προϋπολογισμό και τα μέτρα της διετίας 2017-2018. Η κυβέρνηση θα προβάλει την υπερείσπραξη των φόρων και την υπερβάλουσα μείωση στις κρατικές δαπάνες, για να υποστηρίξει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει και το 0,63% που έλεγε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν ένα μήνα (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%). Ωστόσο Οι δανειστές (και η Κομισιόν ακόμα) θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις από εισπράξεις 2,5 δισ. επιπλέον από φόρους το 2017 και τα επόμενα χρόνια.

Πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι έχει γεφυρωθεί το χάσμα για το 2017 και ότι οι πιστωτές αποδέχθηκαν ότι τα 750.000.000 ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα προέλθουν από την περικοπή επιδομάτων που επικαλύπονται, την αξιοποίηση μέρους της φετινής υπεραπόδοσης των εσόδων και από ορισμένα κονδύλια για το μεταναστευτικό. Ετσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2017 την Δευτέρα στη Βουλή, με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, έναντι στόχου 1,75% στο Μνημόνιο.

Στις 6 το απόγευμα θα εξεταστούν τα θέματα Παιδείας, με τους δανειστές να αξιώνουν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω τον νόμο Φίλη, που θέτει εμπόδια στις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ένα πακέτο νομοσχέδια που αποτελούν προαπαιτούμενα έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Βουλή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να περάσει ό,τι χρειαστεί έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Πάντως, παρά την «πρεμούρα» που δείχνει η κυβέρνηση για συμφωνία των δύο πλευρών μέχρι την Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο, υπάρχουν ακόμα πολλά «αγκάθια», όπως: η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, η απαίτηση των δανειστών για αλλαγές στις διοικήσεις των υπερχρεωμένων επιχερήσεων εφόσον δεν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στη διάσωση της επιχείρησής τους, η εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και οι αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με εξαίρεση το τελευταίο αυτό ζήτημα, για το οποίο κυβερνητικές πηγές λένε πως υπάρχει σύγκλιση, για όλα τα άλλα θέματα θα υπάρξει η ίδια πίεση για υποχώρηση και υποταγή στις θέσεις των δανειστών, όπως αυτές αποτυπώνονται στα κείμενα συμφωνία που ήδη συντάσσουν.

Πηγή κειμένου: 
newmoney.gr