Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν άρθρα του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση



Με ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 2,3 και 4 του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση προσώπων, ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, κυρίως στον χώρο εργασίας, που κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, με τον ισχυρισμό, εκ μέρους του εισηγητή του κόμματος, Κ. Κατσίκη, ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το «Σύμφωνο Συμβίωσης», παρά την περί του αντιθέτου κατηγορηματική διαβεβαίωση εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, ευρωπαϊκή οδηγία για την αρχή της ίσης μεταχείρισης, με βάση την οποία εξειδικεύονται στον ισχύοντα νόμο (3304/2005) ως απαγορεύσεις διάκρισης των ανθρώπων στην εργασία και την ασφάλιση και η «ταυτότητα φύλου» και τα «χαρακτηριστικά φύλου». Επίσης, ο όρος «γενετήσιος» προσανατολισμός, διορθώνεται σε «σεξουαλικός» προσανατολισμός.

Ωστόσο, όπως έχουν ζητήσει εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και από το Ποτάμι, ο ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο, Γιώργος Αμυράς, για να υπάρξει πλήρης και γενική κατάργηση των διακρίσεων, πρέπει να επεκταθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης -πέραν των εργασιακών σχέσεων- και σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, τα αιτήματα ασύλου, η πρόσβαση σε υπηρεσίες, ο αθλητισμός κα.

Αντιδράσεις

Κατά την εν εξελίξει συνεδρίαση, ο εισηγητής του συγκυβερνώντος κόμματος, Κ. Κατσίκης, αναπτύσσοντας το σκεπτικό με βάση το οποίο οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, διερωτήθηκε «αν μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ ή ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός». Η αναφορά αυτή, προκάλεσε αντιδράσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, να «καυτηριάζει τα όσα ειπώθηκαν» και να τονίζει πως «προφανώς δεν επιλέγονται οι άνθρωποι για μπέιμπι σίτερ ή για κούριερ σε σχέση με την σεξουαλική τους ταυτότητα».

Με αναφορά δε, τα όσα ακούστηκαν από τους εκπρόσωπους της ΧΑ, οι οποίοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και σε όσους θεωρούν «μη κανονικούς» ή «ανώμαλους» με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ο κ. Καραγιαννίδης είπε, πως άνθρωποι της κλειστής κοινωνίας κοσμικοποιούν το δικό τους πρότυπο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό, τους θεωρούν ανώμαλους και τότε περνάς στον κύκλο του μίσους, του ρατσισμού και της δικαιολόγησης επιθέσεων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

«Η κανονικότητα δεν είναι οι ετερόφυλοι, κανονικότητα είναι οι άνθρωποι» προσέθεσε ο βουλευτής και κάλεσε: «Καταλάβετέ το αυτό ή ζήστε με το μίσος σας».

Κατά την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτήρισε «ομοφοβικό παραλήρημα» την τοποθέτηση του κ. Κατσίκη στην Ολομέλεια, τόνισε ότι τέτοιες θέσεις είναι τριτοκοσμικού χαρακτήρα και επισήμανε πως σε λίγο οι ΑΝΕΛ θα ζητήσουν και πιστοποιητικό φύλου για να μπορεί να βρει κανείς δουλειά. Απευθυνόμενος εξάλλου, προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν είναι δυνατόν να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές από τους κυβερνητικούς εταίρους και προς τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης, είπε πως δεν τον είδε να αντιδρά στον κ. Κατσίκη, μόνο για την τοποθέτηση του κ. Παπαθεοδώρου για τους δικαστές αντέδρασε.

Εξάλλου, όταν ο κ. Κατσίκης, είπε πως «εμείς τηρούμε τις κόκκινες γραμμές», ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται την διαφορετικότητα, παρενέβη ο Βασίλης Κεγκέρογλου ρωτώντας τον βουλευτή των ΑΝΕΛ: «Εσείς γιατί δεν τη σέβεστε;».

Το νομοσχέδιο

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, στην ελληνική έννομη τάξη ενσωματώνονται οδηγίες, οι οποίες αφορούν:

την αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων, ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κα και

την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης. Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η αυτοτελής ρύθμιση για την σύσταση Εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και σε υπαλλήλους των Σωμάτων κράτησης.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, γίνεται μία προσπάθεια για την εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα και για την άρση των προϋποθέσεων καταδίκης της χώρας για πάρα πολύ σοβαρά αδικήματα (σπάνια ωστόσο), κατά την εκτέλεση καθηκόντων δημόσιων λειτουργών.

Την αρχή του νομοσχεδίου ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ δηλώνει «παρών» και καταψηφίζει η ΧΑ.