Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ο Τσίπρας ζητά διευθέτηση του χρέους σήμερα



Κλείνοντας τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του μεταξύ άλλων απεύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει ακέραια την πολιτική ευθύνη. 

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του λέγοντας: « Σύντροφοι και Συντρόφισσες, 
Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε τόπος ενός γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού. Αποτιμήσαμε την μέχρι τώρα πορεία μας. Κάναμε αυτοκριτική. Επιβεβαιώσαμε την δέσμευση μας στην υπόθεση του ριζοσπαστικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Και ομολογώ ότι το τριήμερο αυτό συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι το κλίμα και το επίπεδο του διαλόγου, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας είναι σε επίπεδο αντάξιο της μεγάλης ευθύνης που έχουμε αναλάβει. Είμαστε όλοι και όλες βαθειά συνειδητοποιημένοι. Δε πετάμε στα σύννεφα. Γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και γνωρίζουμε τους περιορισμούς. Αλλά δεν είμαστε ούτε μελαγχολικοί ούτε απαισιόδοξοι. Είμαστε αποφασισμένοι. Και πιο έτοιμοι από ποτέ. Και με την αισιοδοξία της βούλησης να τα καταφέρουμε, είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. 
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στη πιο δύσκολη καμπή. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει. Αλλά λίγο πριν χαράξει είναι πάντα το πιο βαθύ σκοτάδι. Και εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε μια μόνο επιλογή. Να δουλέψουμε σκληρά, αποφασιστικά και με σχέδιο για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Να βγάλουμε τη πατρίδα μας από την επιτροπεία και από το φαύλο κύκλο της κρίσης του χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας. Θα υπηρετήσουμε το σχέδιο και τις επιλογές μας μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Γιατί ήταν επιλογές ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Ευθύνης απέναντι στην Αριστερά. Ευθύνης απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Που αν γύριζε θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Θα παλινορθωνόταν ιστορικά δικαιωμένο. Και αυτή θα ήταν η πραγματική στρατηγική ήττα. Οι τρεις επόμενοι μήνες συντρόφισσες και σύντροφοι θα κρίνουν πολλά. Θα είναι τρεις δύσκολοι μήνες. Αλλά αυτό το κόμμα ξέρει από τα δύσκολα. Μεγάλωσε στα δύσκολα. Είναι για τα δύσκολα. Έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Και αυτό όχι από λάθος ή από αμέλεια αλλά από πολιτική επιλογή. Από επιλογή να μην γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας . Αλλά να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με την κοινωνία όρθια. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου με κοινωνική δικαιοσύνη. Με ανακατανομή βαρών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του μόχθου. Με αναδιανομή. Γιατί η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να έχει πρόσημο. Γιατί δεν μας αρκούν οι θετικοί δείκτες αλλά θέλουμε αυτοί να αντικατοπτρίζουν και την αλλαγή στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή. Στο εσωτερικό, για να μη γίνουμε και εμείς κομπάρσοι και μαριονέττες της εγχώριας ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Όπως όλοι οι προηγούμενοι. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε την χώρα και την κοινωνία. Και έξω, γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις, γιατί το σχέδιο μας είναι συγκεκριμένο». 

Κάνοντας αναφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, την πορεία της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση βάζοντας τα δύσκολα μπροστά. Για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και τη ποσοτική χαλάρωση. Για να έρθουν μια ώρα αρχύτερα οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμείς έχουμε σχέδιο να διαχειριστούμε με δικαιοσύνη.

Προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, που πλούτισαν και παλιότερα και έβγαλαν τα λεφτά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Και συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη συμφωνία. Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. 

Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει. Ώστε η οικονομία τον επόμενο χρόνο όχι απλά να ανακάμψει αλλά να ξεπεράσει ακόμη και τις σημερινές θετικές προβλέψεις. Και σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σταθερές συμμαχίες στην Ευρώπη. Με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου κάναμε ένα ιστορικό βήμα. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Αλλά για ολόκληρη την ήπειρο μας. 

Οι χώρες της περιφέρειας για πρώτη φορά συζητούν και συντονίζουν τον βηματισμό τους. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί. Το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο χρόνος της επίλυσης είναι όμως κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση. Η εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις κρίσεις με μεγάλη αμηχανία και καθυστέρηση. Too little too late. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα. Η τακτική, λοιπόν, της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Σύντροφοι και συντρόφισσες, αυτό είναι το σχέδιο μας. Αλλά για να το υπηρετήσουμε πρέπει να το πιστεύουμε. Όλοι μας. Μπορεί βεβαίως κάποιοι να έχουν αμφιβολίες. Να το φοβούνται ή να το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Να θεωρούν ότι έχει ρίσκο. Εύλογα τα ερωτήματα. Και ανθρώπινα. Αλλά ακούστε σύντροφοι και συντρόφισσες: Στη ζωή και στην πολική πρέπει να παίρνει κανείς ρίσκα. Και αποφάσεις. Και η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας. Γιατί όπως είπε και ο Ευκλείδης επικαλούμενος τον Κούντερα: Ποτέ στη ζωή δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Και όταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό, δεν είχαμε εγγύηση για τη νίκη. Καμία εγγύηση. Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας περιμένει να αναλάβει στα εύκολα. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Για αυτό μας επέλεξε ο ελληνικός λαός. Και για αυτό είμαστε εδώ. Για να αγωνιστούμε. Για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Για το λαό μας, για την αριστερά, για τους ίδιους τους εαυτούς μας". 

Για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τη συγκρότηση του ΕΣΡ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Το ίδιο ισχύει, συντρόφισσες και σύντροφοι και για το εσωτερικό μέτωπο. Διότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι από τις 30/8, την ημέρα της δημοπρασίας για τις άδειες ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο δημοψηφίσματος. Έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης. Ένα διαρκές μιντιακό πραξικόπημα. Αλλά το λέω για άλλη μια φορά. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του αειμνήστου Ηλία Ηλιού : Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Και θα καταλάβουν καλά ότι οι μέρες της αφθονίας και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν. Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Καμία διευθέτηση κάτω από το τραπέζι. Καμία διακριτική μεταχείριση και κανένα χατίρι. 

Και κάτι ακόμα: Οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές να τελειώσουν εδώ. Να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους. Και να ξέρουν όσοι το επιχειρήσουν ότι ούτε η δικαστική αλλά ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν την θεσμική εκτροπή. Γιατί τα παιχνίδια με τους θεσμούς δεν αρμόζουν στην δημοκρατία. 

Και το ίδιο ισχύει σε ότι αφορά την διαρκή άρνηση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καλώ και από αυτό εδώ το βήμα τόσο τη ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια για τη συγκρότησή του. Έτσι ώστε με πολιτική συναίνεση να υπάρξει μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, των νόμιμων πλέον και αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών. 
Αλλά επίσης να γνωρίζει η αντιπολίτευση: Αν ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. Και επίσης να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται ούτε μποϋκοτάρεται. Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν». 

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημείωσε: «σύντροφοι και συντρόφισσες, το επόμενο διάστημα έχουμε να διαχειριστούμε και άλλα πολύ σημαντικά και κρίσιμα θέματα. Η χώρα μας βρίσκεται ως τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Πρώτα και κύρια το προσφυγικό. Που μέσα από τις δυσκολίες η Ελλάδα, η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές και αξίες. Θυμίζοντας διαρκώς ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Δεν μπορεί να κρυφτεί στις γωνίες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες και κλειστά σύνορα. Οφείλει αντίθετα να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Με βάση τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης. Όχι της άλλης Ευρώπης του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Του ρατσισμού και των εθνικισμών. Και αυτόν τον αγώνα είμαστε υποχρεωμένοι να τον σηκώσουμε εμείς στην πλάτη μας συντρόφισσες και σύντροφοι. Και θα τον σηκώσουμε». 

Η θέση του κ. Τσίπρα για την επίλυση του Κυπριακού: «Έχουμε όμως μπροστά μας και τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης και στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: Δεν θέλουμε μια λύση για τη λύση. Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Γιατί το Κυπριακό, μην ξεχνιόμαστε, είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων. Δεν είναι πρόβλημα διμερές, αλλά πρόβλημα παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Επομένως λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση». 

Για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «σύντροφοι και Συντρόφισσες, το ξαναείπα όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Εσωτερικά και εξωτερικά. Το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Το μέτωπο των συγκρουόμενων κοινωνικών σχεδίων για το πρόσημο της ανάπτυξης. Το μέτωπο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αλλά σε όλα τα μέτωπα παλεύουμε με σθένος και κερδίζουμε σημαντικές μάχες. Όπως τη μάχη κατά της διαφθοράς στο ποδόσφαιρό, όπου η παράγκα πνέει τα λοίσθια μετά από τον ανυποχώρητο αγώνα μας. Όπως τη μάχη της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα όπου έρχονται στο φως οι υποθέσεις των θαλασσοδανείων των κομμάτων αλλά και των ολιγαρχών. 

 Όπως τη μάχη στη δημόσια διοίκηση όπου οι ντουλάπες του πελατειακού συστήματος των μιζών και των χαριστικών συμβάσεων έχουν πια ανοίξει. Αποκαλύπτοντας τους σκελετούς της διακυβέρνησης του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Και ο πόλεμος συνεχίζεται. Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία. Τους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της. Και σε αυτό το πεδίο υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός. Όλοι μας συνομολογήσαμε και συμπεράναμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Γιατί έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις την ανοικοδόμηση της νεολαίας μας. Που δίνει έναν γενναίο αγώνα με εντιμότητα και θάρρος. Και χρειάζεται την στήριξη μας. Πολιτικά και οργανωτικά. Την ισχυροποίηση των τοπικών οργανώσεων για να είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Και εδώ χρειάζεται σχέδιο παρέμβασης και σχέδιο συμμαχιών. Να μην αποκλείσουμε δυνάμεις που θέλουν να συνταχτούν στο πλευρό μας και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. 

Έχουμε μπροστά μας, επίσης, τη μεγάλη μάχη στα εργασιακά που δεν είναι μόνο μάχη στη διαπραγμάτευση. Αλλά είναι μια καθημερινή μάχη στους χώρους εργασίας κόντρα στην αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Θέλουμε λοιπόν κόμμα ανοιχτό. Κόμμα μαζικό. Γίνεται λοιπόν αυτό το μαζικό και ανοιχτό κόμμα να είναι ταυτόχρονα και αριστερό; Ε λοιπόν γίνεται. Να το κάνουμε όπως ο Κόρμπιν. Να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους πολλούς αλλά και με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Στο θεωρητικό και πολιτικό οπλοστάσιο της Αριστεράς. Στη δύναμή μας να πείθουμε.Στη δύναμη μας να ξεχωρίζουμε τις σωστές από τις λανθασμένες ιδέες και να δίνουμε χώρο στις πρώτες. 
Αλλά για να γίνουν αυτά χρειαζόμαστε, περισσότερη συλλογικότητα , περισσότερη συντροφικότητα , περισσότερη αλληλεγγύη, λιγότερη αυτάρκεια και λιγότερες βεβαιότητες. Περισσότερη προσφορά και λιγότερες φιλοδοξίες. 

Σύντροφοι και συντρόφισσες, Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς. Ο δρόμος είναι και θα είναι ανηφορικός. Αλλά είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη δύναμη για να τον περπατήσουμε. Θα βρίσκουμε μπροστά μας διαρκώς όλο το παλιό . Όμως ο σκοπός που υπηρετούμε, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη τους.Και θα νικήσουμε» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.