Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ο Τσίπρας το αποφάσισε: Θα γίνει ριζικός ανασχηματισμός αλλά τον Δεκέμβριο



Ο κύβος ερρίφθη. Ο ανασχηματισμός… έρχεται, θα γίνει περί τις αρχές Δεκεμβρίου και θα είναι δομικός.

Στις αποφάσεις αυτές, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός. Η ποιότητα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και ο χρόνος διεξαγωγής του ανασχηματισμού καθορίστηκαν από δύο αποφάσεις που πήρε ο Τσίπρας: Πρώτον, από το ότι, κατά την άποψή του, η αξιολόγηση έπρεπε να μείνει ανεπηρέαστη από τον ανασχηματισμό, απόφαση που συνδέεται με την κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει κατά το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, οι αλλαγές παραπέμπονται για το επόμενο διάστημα, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στις αρχές Δεκεμβρίου. Και δεύτερον, οανασχηματισμός θα είναι δομικός.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την πηγή μας, ότι «ο ανασχηματισμός αυτός δεν θα είναι απλή εναλλαγή προσώπων». Ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε κατάργηση Υπουργείων, σε ανασύσταση άλλων, σε σπάσιμο Υπουργείων και συνένωση άλλων. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει ένα σχήμα μάχης, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη της, δύσκολης ούτως ή άλλως, καθημερινότητας του πολίτη.

Την είδηση για δομικό ανασχηματισμό την είχε δώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξή της στην “Real News”. Σε μισή φράση, όχι τυχαία μάλλον… Όπως σημείωνε λοιπόν η Όλγα Γεροβασίλη, «ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που κρίνει το έργο των υπουργών και αποφασίζει αν και πότε θα προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό».

Οι αλλαγές αυτές όμως προϋποθέτουν καλή μελέτη του ζητήματος, εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι πήγε σωστά και τι όχι το προηγούμενο έτος –και προφανώς όλα αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη. Συνεπώς, ο Αλ. Τσίπρας θα συσκεφθεί προσεχώς με τους υπουργούς και συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου και στο τέλος θα συμβουλευθεί το… μαξιλάρι του.

Το ότι ο ανασχηματισμός μετατίθεται για τις αρχές του χειμώνα -αν και ανεπίσημες έστω, διαρροές ποτέ δεν είχαν γίνει- δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για εφησυχασμό, κάθε άλλο. Η περίοδος είναι δύσβατη για την κυβέρνηση, άρα όλοι καλούνται να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους, διεμήνυε κυβερνητικό στέλεχος. Συν τοις άλλοις, στο διάστημα που απομένει ως τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας να καταλήξει με τους πιο στενούς από τους συνεργάτες του στις δομικές αλλαγές του υπουργικού σχήματος, και οι υπουργοί του να τα δώσουν όλα στο τελευταίο… κατοστάρι (αν θέλουν φυσικά να είναι και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο).

Πηγή κειμένου: 

newpost