Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο μήνας που θα κρίνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης



Εν αναμονή του επικαιροποιημένου κειμένου (stuff level agreement) συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης από πλευράς των δανειστών τελεί η κυβέρνηση, ενώ, την ίδια ώρα, με εντολή του Πρωθυπουργού ετοιμάζεται για ένα νομοθετικό μπαράζ διαρκείας στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει, μέχρι τις 28 τρέχοντος, τις όποιες εκκρεμότητες – ουρές παραμένουν στο τραπέζι από προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Επί του κειμένου των θεσμών, όπου θα καταγράφονται οι θέσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν, η Αθήνα θα κληθεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να συμφωνήσει και να περάσει από τη Βουλή τα νέα μέτρα – μεταρρυθμίσεις. Αυτό, σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, μπορεί να γίνει είτε στο μεσοδιάστημα από 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου (μεταξύ Euro Working Group και Eurogroup) είτε, το πιο πιθανό, μετά τις γιορτές, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και αφού πρώτα το Eurogroup επικυρώσει τη νέα συμφωνία.(Εννοείται ότι οι διαπραγματεύσεις επί του κειμένου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τη συνεδρίαση του EWG). Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει το ιταλικό δημοψήφισμα και οι εκλογές στην Αυστρία (στις 4 Δεκεμβρίου), καθώς και το Ecofin (στις 6 Δεκεμβρίου) όπου οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της πρότασης Μοσκοβισί για δημοσιονομική επέκταση της τάξεως του 0,5% στις χώρες που παράγουν πλεονάσματα ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές προ των πυλών, το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ να κυριαρχούν στην επικαιρότητα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τα περιθώρια ελιγμών για μια συμφωνία πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις θα είναι αυξημένα.

Παράλληλα το Μαξίμου εκτιμά ότι η προοπτική απομείωσης του χρέους και εξόδου από την κρίση θα ενισχύσει τη συνοχή των 153 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβέρνησης ώστε να περάσει απρόσκοπτα τον νομοθετικό μαραθώνιο, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται θα παραβιάζει αρκετές «κόκκινες» γραμμές βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών.
Αγωνία και για προσφυγικό και Κυπριακό

Οι πονοκέφαλοι όμως του Μαξίμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν σταματούν εδώ. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, λένε οι πληροφορίες) είναι ενδεικτική της ανησυχίας της Αθήνας. Όπως και η αναφορά του στον Τούρκο πρόεδρο ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας «είναι αναγκαία» και πως στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας «να πάρει από την Ε.Ε. αυτά που δικαιούται».

Με τις φωνές εντός της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας να αυξάνονται και τις διώξεις των αντιπάλων του Ερντογάν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας να συνεχίζονται, η άρση της βίζας των Τούρκων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη απομακρύνεται και μένει να φανεί αν η Τουρκία θα κάνει πράξη τις απειλές της για ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, και το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις του. Η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας στο εδαφικό ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θεωρείται πιθανή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν αύριο Κυριακή στη Γενεύη επί των διαφορών που εντοπίστηκαν στο Μον Πελερέν, με προοπτική να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου.

Αν αυτό συμβεί, θα γίνει πράξη και η αρχική πρόθεση για πολυμερή διάσκεψη εντός του 2016, που θα ανοίξει τον δρόμο για μια επίλυση του Κυπριακού. Και όλα αυτά πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου και ανακατέψει την τράπουλα, χωρίς βέβαια ουδείς να γνωρίζει ακόμη τις προθέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται μέχρι τότε για την τελική «μάχη», που η έκβασή της μπορεί να είναι ο «οδικός χάρτης» Τσίπρα, μπορεί όμως να είναι και η προκήρυξη εκλογών, ακόμη και την προσεχή άνοιξη, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki.gr