Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Νεφελούδης: Είναι ικανό το διάστημα διαπραγμάτευσης μέχρι το Εurogroup



Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα για τα εργασιακά, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Action 104,6.

Ο κύριος Νεφελούδης είπε ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις με το ΔΝΤ και πως «δεν υπάρχει θέμα γενικώς απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, υπάρχουν θέματα ορίων». Επίσης έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ΣΕΒ λέγοντας πως δεν τιμά την υπογραφή του, με βάση τη συμφωνία της 19ης Ιουλίου.

Αναλυτικά είπε:

«Είναι δεδομένο ότι κυρίως με το ΔΝΤ υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις. Και είμαστε πιο κοντά στις απόψεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

- Σε ποια ζητήματα κ. Νεφελούδη;

«Σχεδόν σε όλα με το ΔΝΤ. Και με τα θέματα των ομαδικών απολύσεων – βέβαια τα θέματα όπως βγαίνουν στη δημοσιότητα, δεν αποτυπώνουν ακριβώς και τα επίδικα της διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα δεν υπάρχει θέμα γενικώς απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, υπάρχουν θέματα ορίων. Υπάρχουν θέματα διοικητικών εγκρίσεων όπως αυτά έχουν τεθεί κι απ' τον Γενικό Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Δεν υπάρχει θέμα ποσοτικό για τον κατώτερο μισθό, υπάρχει θέμα ποιος τον ορίζει. Λέω για αυτά που έχουν κυκλοφορήσει και λέω και την πραγματικότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις».

Για απολύσεις:
«Ναι για αυτό λέω, για τις διοικητικές εγκρίσεις, ποιος αρμόδιο φορέας κτλ εκεί υπάρχει ένα θέμα. Γιατί ακούμε και τα θέματα τα οποία επιδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν άπτονται των ορίων των ομαδικών απολύσεων, άπτονται ακριβώς αυτού του θέματος, του ποιος αποφασίζει για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων.
Να σας πω κάτι όμως; εγώ είμαι στο υπουργείο από τότε που ανάλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω χειριστεί περίπου 400 υποθέσεις συμφιλιωτικής διαδικασίας μεταξύ εργοδοσίας κι εργασίας. Ούτε 1 φορά δεν έχει τεθεί ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Παρά μόνο με τη Σόφτεξ που όμως ήταν άλλο θέμα αυτό. Είναι ένα μη υπαρκτό θέμα εν πάση περίπτωση, σε ότι αφορά την τρέχουσα πραγματικότητα στο χώρο της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Και απορώ γιατί μπαίνει με τόσο έντονα χαρακτηριστικά και από το ΔΝΤ κι εχθές και απ' τον πολύ αξιόπιστο ΣΕΒ. Εννοώ ότι χθες ήμουν παρόν στη συνάντηση που έκανε η κυρία υπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους, εκεί επαναβεβαιώθηκε η συμφωνίας της 19ης Ιουλίου, από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, επαναβεβαιώθηκαν και οι συμφωνίες οι προηγούμενες του '14 και '15 σε σχέση με τα θέματα που είχε προωθήσει και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, και μετά τη συμφωνία και την επανυπογραφή αυτής της συμφωνίας, ο ΣΕΒ φαίνεται πως δεν τιμά την υπογραφή του και βγαίνει με την ανακοίνωση που βγήκε, υποστηρίζοντας εντελώς άλλα απ' αυτά που συμφώνησε στο υπουργείο με εμάς εχθες το μεσημέρι».

«Ο χρόνος από τώρα μέχρι τις 4 – 5 που θα είναι το Eurogroup, είναι αρκετός στα πλαίσια των όσων έχουμε συνηθίσει και ζήσει μέχρι τώρα στα διαπραγματευτικά. Έχουμε δηλαδή περίπου 15 μέρες για να ξανασυζητήσουμε. Εξάλλου η διαπραγμάτευση που γίνεται με τους θεσμούς, είτε σε κορυφαίο είτε σε χαμηλότερο επίπεδο, είναι καθημερινή, δε σταματάει. Συνέχεια επί συνέχεια έχουμε αντιπροσωπείες, κλιμάκια που παραμένουν εδώ, κάνουμε τηλεδιασκέψεις, άρα
δεν είναι κάτι που σταματάει, χανόμαστε ή χάνουμε μέρες. Είναι μία αέναη διαδικασία που γίνεται διαρκώς».