Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μπαράκ Ομπάμα: Δε ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη



Για το Κυπριακό και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καταρχάς η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τα καλά νέα ότι οι δύο ηγέτες είναι προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης. Αν τα μυαλά των δυο ηγετών συναντηθούν, θα μπορούσαμε όλοι να υποστηρίξουμε μια συμφωνία», είπε αρχικά ο κ. Ομπάμα.

«Επενδύσαμε χρόνο και έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας, θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας το επόμενο διάστημα. Αν βρεθεί μια λύση, ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει ισοτιμία και μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς, θα το υποστηρίξουμε», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας πως «το δικό μου έργο στις ΗΠΑ ήταν ευκολότερο, γιατί είμαι μόνος μου, ενώ στην Ευρώπη χρειάζεται σύμπνοια για να λαμβάνονται αποφάσεις».

«Δεν ζηλεύω κανέναν ευρωπαίο ηγέτη. Στις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν καλύτερα, είχα πλειοψηφία στο Κογκρέσο και είμαστε μία χώρα κι όχι 18. Όχι πως τα βγάζει κανείς εύκολα με το Κογκρέσο», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.