Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μήνυμα Κατερίνας Παπακώστα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS



Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μας υπενθυμίζει τον αγώνα εναντίον της επιδημίας και το χρέος της κοινωνίας και της Πολιτείας να είναι δίπλα στους πάσχοντες από HIV/AIDS λοίμωξη.

 

Η Πολιτεία υποχρεούται να κάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την στήριξη των πασχόντων. Στο επίκεντρο των σχετικών δράσεων και προσπαθειών πρέπει να είναι ωστόσο πάντοτε ο  απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των ανθρώπων, ώστε να μην προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσωπικότητα του ανθρώπου.

 

Αυτή η ημέρα είναι και η αφορμή για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ως προς την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, πράγμα που δυστυχώς δεν έχουμε επιτύχει προφανώς. Μέσω δράσεων οφείλουμε να αποδείξουμε και στην καθημερινότητά μας, ότι δεν θέλουμε οι οροθετικοί να είναι στιγματισμένοι και περιθωριοποιημένοι. Σήμερα, όπως και όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για το HIV/AIDS, να ενημερώνουμε τον κόσμο και να πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης.

 

Τέλος, η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι πάσχοντες HIV/AIDSοφείλει να είναι πάντα εξασφαλισμένη. Είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να ενημερώνονται από τα νοσοκομεία πως εξαιτίας των συρρικνωμένων προϋπολογισμών δεν υπάρχουν – έστω και προσωρινά – διαθέσιμα τα φάρμακά τους ή πως υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων για την διενέργεια ανοσολογικού ελέγχου.

 

Ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 είχαμε έρθει σε συμφωνία για την αποδέσμευση σχετικού κονδυλίου από τον γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ώστε η παραγγελία των αντιρετροϊκών να γίνεται κεντρικά και η χορήγησή τους να είναι εξασφαλισμένη, οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που ακολούθησαν, δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία.

 

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας είναι η τελευταία που οι ασθενείς HIV/AIDSστην Χώρα μας αγωνιούν για την φαρμακευτική τους αγωγή.»