Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το μεγάλο στοίχημα του Σαρκοζί για την προεδρία



Επιστρέφει στο πολιτικό παλκοσένικο ο πρώην γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σε ηλικία 61 ετών διεκδικεί και πάλι τον ίδιο τίτλο για το 2017 και υπερηφανεύεται ότι είναι σε θέση να γεμίσει τις αίθουσες με οπαδούς του στην προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα είναι προγραμματισμένο δίωρο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Πόσο δεξιά;

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Όποιος καταφέρει να επικρατήσει, έχει καλές πιθανότητες να βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των προεδρικών τον ερχόμενο Μάιο. Ο ελάχιστα δημοφιλής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να μετρά μήνες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως κι άλλοι από το κόμμα του. Με τα σημερινά δεδομένα ο δεύτερος γύρος θα κριθεί ανάμεσα στην Μαρίν λε Πεν από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και τον υποψήφιο της Δεξιάς. Βασικός αντίπαλος του Σαρκοζί είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έρχεται πρώτος στις σφυγμομετρήσεις. Η αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση θα είναι συναρπαστική και θα δείξει πόσο δεξιά είναι αποφασισμένη να στραφεί το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για να πλαγιοκοπήσει την Μαρίν Λεπέν.

Πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Η Γαλλία ζει εδώ και πάνω από ένα χρόνο στη σκιά τραγικών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ο Σαρκοζί είναι οπαδός της σκληρής γραμμής. Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Νίκαιας ζήτησε προληπτική φυλάκιση πιθανών τρομοκρατών. Σε περίπτωση εκλογής του προτίθεται να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα.  Αντίθετα, ο Ζιπέ εμφανίζεται πιο μετριοπαθής και προειδοποιεί ακόμη και για το ενδεχόμενο εμφυλίου. «Δεν θέλω ένα γαλλικό Γκουαντάναμο», είχε πει στη γαλλική Le Monde.

Ο Σαρκοζί και τα σκάνδαλα

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν κρύβει ότι απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου. Με στοχευμένες δηλώσεις βγάζει πρωτοσέλιδα, προκαλεί ανασφάλεια στους Γάλλους και ανάβει «φωτιές». Αντίθετα ο Ζιπέ είναι πεπεισμένος ότι τον ερχόμενο Μάιο είναι ικανός να αφήσει πολύ πίσω το κόμμα της Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Η υποψηφιότητα Σαρκοζί έχει ένα σοβαρό ψεγάδι. Το όνομα του πρώην προέδρου είναι αναμεμειγμένο σε μια σειρά από σκάνδαλα.

Η εισαγγελία του Παρισιού προσπαθεί εδώ και 5 χρόνια να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον Σαρκοζί για παραβιάσεις του νόμου περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας. Εάν θα το επιτύχει, παραμένει ανοιχτό. Ένας πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικού, που είναι άνθρωπος του Σαρκοζί, έχει ήδηροφυλακιστεί. Ακολούθησε ένας πρώην σύμβουλός του. Στο βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα, κάθε άλλο παρά κολακευτικός ήταν για το πρώην αφεντικό του.

Για τους κυβερνώντες σοσιαλιστές ο Σαρκοζί είναι κόκκινο πανί. Ο πρόεδρος Ολάντ δεν κάνει καμιά προσπάθεια να κρύψει την αντιπάθειά του απέναντι στον αντίπαλό του. Στο σημερινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν ακόμη άλλοι 5 υποψήφιοι από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μεταξύ αυτών και η μοναδική γυναίκα, η Ναταλί Κοσιούσκο - Μοριζέ, που δεν έχει καμιά πιθανότητα εκλογής και ήταν κάποτε επιστήθια φίλη του Σαρκοζί...