Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Με το βλέμμα στην Σοσιαλδημοκρατία ο Τσίπρας γυρνά την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ



Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πολλά για τις προθέσεις του αναφορικά με το πού θέλει να πάει το κόμμα.

Οπως και η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου, κατέδειξαν και τις εσωκομματικές αντιρρήσεις για την κατεύθυνση που θέλει να δρομολογήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του, έκανε σαφή ανοίγματα στην σοσιαλδημοκρατία. «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Η «δεξιά στροφή» (με όρους ΣΥΡΙΖΑ) του Αλέξη Τσίπρα, κινήθηκε σε δύο επίπεδα μετά την άνοδο στην εξουσία. Αρχικά, επιχείρησε να απομακρύνει την αριστερή πτέρυγα της δραχμής (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου κλπ) εγχείρημα στο οποίο ήταν επιτυχημένο.

Η δεύτερη φάση της προσπάθειας έγκειται στο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην «μεγάλη κεντροαριστερά παράταξη» προκειμένου να «σβήσει» το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο της «κεντροαριστερής στροφής» που επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μελετά το ενδεχόμενο διεύρυνσης και αξιοποίησης στο κόμμα ή στην κυβέρνηση στελεχών που έδωσαν το παρών στο Συνέδριο, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, η πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ηδη κατά το παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί φωνές δυσαρέσκειας για «πασοκογενή» στελέχη που προσχώρησαν στο κόμμα και στην κυβέρνηση (Κουρουμπλής, Μπόλαρης, Τζάκρη, Σπίρτζης, Κοτσακάς κ.α.) ενώ η αντιπολίτευση μιλά για «τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ» ή τα «ορφανά του Ακη» που βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τα στελέχη αυτά, έσπευσε να καλύψει ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη μάχη στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας «παρενοχλεί» την Φώφη Γεννηματά και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) με την παρουσία του ως «παρατηρητής» στις συνεδριάσεις του. Και αν αυτό υπηρετεί την λογική Τσίπρα για κεντροαριστερή διεύρυνση, ενοχλεί σφόδρα την – εναπομείνασα - αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία οφείλει να «αντέχει» τη συμβίωση με τους ΑΝΕΛ αλλά καλείται να αντέξει και τους ΠΑΣΟΚογενείς

Οι αντιδράσεις Τσακαλώτου και της ομάδας των «53»

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις στους σχεδιασμούς Τσίπρα είναι έντονες και διόλου αμελητέες. Η ομάδα των «53+» στην οποία μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και άλλες εσωκομματικές τάσεις, δεν αποδέχονται την «δεξιά στροφή» πολλώ δε μάλλον την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, οι «53+» άσκησαν σφοδρή κριτική στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης για διεύρυνση του κόμματος και ταύτισης με το μνημόνιο.

Τα πυρά των «53+» των οποίων άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στράφηκαν συγκεκριμένα στην περίπτωση του μνημονίου στη σύγκριση που γίνεται από στελέχη που εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα».

«Η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Κνήτου που ανήκει στην πρωτοβουλία των 53 μιλώντας στο Συνέδριο.

Όσον αφορά στην παρουσία αρκετών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τη διεύρυνση που σχεδιάζεται, η ομάδα των «53+ είναι σαφής: «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές». Υπενθυμίζει δε ότι στο πρόσφατο παρελθόν «ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις "παραγόντων" που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την "αριστερά του τίποτα", υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες που τους χρωστάμε κιόλας...».

Ζαχαριάδης (διευθυντής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θέλουμε να γίνουμε κόμμα της Κεντροαριστεράς

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Στο κεφάλαιο των πολιτικών συμμαχιών τάχθηκε υπέρ των διευρύνσεων, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς».