Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κοτζιάς για Κυπριακό: «Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία...»



Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδος για το ζήτημα (ασφάλεια - εγγυήσεις) στο οποίο της πέφτει λόγος, δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και κάνει σαφές: «Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του Κράτη με διαφορετικές αφετηρίες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο «η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο».
 
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας , κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα « δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. «Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».