Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη προσφέρει ο Σόιμπλε"



Δεν φαίνεται να σταματάει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναγάγει σε νυν υπέρ πάντων αγώνα την ώρα που η γερμανική πλευρά προσπαθεί να σταματήσει τη συζήτηση επιχειρηματολογώντας ότι για την επόμενη δεκαετία δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω διαγραφής χρέους της Ελλάδας.

Η συζήτηση άνοιξε μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αφοσίωση και επιμονή στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε οι δανειστές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό της προσπάθειας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να «σκοτώσει» τη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι το γεγονός ότι η Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα -χωρίς βεβαίως να τον κατονομάσει-προσφέρει κακές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

«Όποιος λέει "θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας" προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε αργά το βράδυ της Τρίτης με προφανή σκοπό να απαντήσει στον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος ευρισκόμενος στην Αθήνα επισήμανε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μια κρίσιμη παράμετρος στο δρόμο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το Μέγαρο Μαξίμου που εξέδωσε non paper υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση Ομπάμα για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο στη συζήτηση ενεπλάκη και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η κυρία Σβίγκου επιτέθηκε στον κ. Σόιμπλε και παραλάσσοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών υποστήριξε πως οι δηλώσεις Σόιμπλε προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη.

«Τέτοιες δηλώσεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνεχισε: «Η Ευρώπη έχει υποστεί πολλές  ανακατατάξεις στο εσωτερικό της, εξαιτίας της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής».

Ενδιαφέρον έχει η άποψη της Ράνιας Σβίγκου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όσοι υποστηρίζουν τα ίσια πράγματα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών... απομονώνονται. «Βλέπουμε ότι οι δυνάμεις που εμμένουν σ’  αυτήν σταδιακά απομονώνονται και είναι θετικά έστω και τα δειλά βήματα που προσπαθεί να κάνει η Κομισιόν –αναφέρομαι στις χθεσινές προτάσεις της προς τις χώρες και τις συστάσεις της- σύμφωνα με τις οποίες μία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για το 2017 και το 2018 στην ευρωζώνη κρίνεται ως ακατάλληλη… Ενισχύονται, έτσι, έστω και δειλά, οι πολιτικές ανάπτυξης και ανοίγεται έτσι ένα παράθυρο χαλάρωσης της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής» είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για μια Ευρώπη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συντριβεί από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Όπως επίσης είναι θετικές και οι χθεσινές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά θετικός, όχι μόνο για το χρέος αλλά και για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Βλέπουμε λοιπόν, ότι παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπάρχει αμφισβήτηση του γερμανικού δόγματος λιτότητας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται γύρω από την ιδέα της αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη, προς πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».