Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα Σαμπιχά Σουλεϊμάν - ΣΥΡΙΖΑ



Νέα επεισόδια είχε η κόντρα της Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν με τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την απόφαση του κόμματος να την αποσύρει από το ευρωψηφοδέλτιο.

Η κυρία Σουλεϊμάν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Ευαγγελάτο, επανέλαβε ότι την απέσυραν χωρίς να της εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν επιθυμούν να την έχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

«Ξέρω ότι όταν ξεκίνησα στην Κεντρική Επιτροπή με ψήφισαν πάνω από 150 άτομα» τόνισε με νόημα η Ρομά ακτιβίστρια και πρόσθεσε «Οφείλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όπως και στον κ. Τσίπρα που μου έκανε την τιμή να μου κάνει την πρόταση».

Είπε επίσης ότι χθες το απόγευμα της τηλεφώνησε ο Δημήτρης Βίτσας για να της πει ότι αποσύρεται η υποψηφιότητά της.

«Δεν ήξερα ότι με είχαν αντικαταστήσει με έναν Ελληνα πομάκο», τόνισε και επισήμανε «Ολα ξεκίνησαν από τον κ. Ζεϊμπέκ (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης) ο οποίος είναι Ελληνας πομάκος αλλά και ρατσιστής. Απείλησε την Κεντρική Επιτροπή ότι αν περάσει η υποψηφιότητά μου θα παραιτηθεί. Εγώ δεν ζήτησα να είμαι υποψήφια. Θα μπορούσα να είμαι και σε άλλο ψηφοδέλτιο. Λυπάμαι πολύ για όλο αυτό που συνέβη».

Αίσθηση και από τις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόπουλου

Νωρίτερα αίσθηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του καθηγητή της Παντείου και υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χριστόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στο xanthipress είχε αναφέρει «Βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα».

«Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέος κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών". Με το "γένος" δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος στο portal XanthiPress.gr.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δίνουμε εξετάσεις σε κανέναν

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Κουμουνδούρου η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες».

Επισημαίνει ακόμη ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια σε κανέναν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κ.Σαμπιχά, σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».