Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αντώνης Σαμαράς: Η κρίση που περάσαμε μας έχει κάνει δυνατότερους



Αρχίζουμε να βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση και έτσι είμαστε απολύτως έτοιμοι για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε κοινές του δηλώσεις με τον Μάρτιν Σουλτς μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

«Διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους που υπήρχαν και για την Ελλάδα και για τις αντοχές της Ευρώπης» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζοντας πως πρόκειται για ελπιδοφόρο μήνυμα. Πρόσθεσε ακόμη πως η χώρα μας πιάνει τους στόχους και τόνισε πως αυτό θα αποδειχθεί και από τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογές πλεόνασμα.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στόχοι της θα είναι «μία Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή», μία Ευρώπη «της αλληλεγγύης και ισορροπίας».

«Ευρώπη της ισορροπίας σημαίνει ισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και στην κοινωνική συνοχή. Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει να απορρίψουμε τα στερεότυπα και τους διαχωρισμούς για την Ευρώπη βορρά – νότου», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Η κρίση που πέρασε η πατρίδα μας έχει κάνει δυνατότερους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι να υπάρξει μία πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και θαλάσσιες πολιτικές με έμφαση στις ευκαιρίες που παρέχει η θάλασσα.

Απαντώντας από την πλευρά του σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου είπε πως όταν η Eurostat υποβάλει τα αριθμητικά στοιχεία για το πλεόνασμα, «θα αρκεστούμε στις υποσχέσεις μας».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ελληνική Προεδρία ο κ. Σουλτς τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη.

Χαρακτήρισε ακόμη την επικείμενη ελληνική προεδρία ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν κράτη διαφορετικών κατηγοριών και ότι όλες οι χώρες – μέλη έχουν τα ίδια δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι ισότιμο και πλήρες μέλος της Ε.Ε. τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε πόσο απογοητεύμενοι αισθάνονται οι νέοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως η αντιστροφή αυτού του αισθήματος θα είναι «ύψιστη προτεραιότητα».