Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αντιμέτωπος και με το κόμμα είναι πλέον ο Αλ. Tσίπρας



Στο όριο του ανεκτού είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να επιβεβαιώνει όσους προέβλεπαν ότι η ηγετική ομάδα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν διαθέτει πλέον τις πλειοψηφίες εκείνες που στο παρελθόν της επέτρεπαν να επιβάλλει με σχετική άνεση τη γραμμή της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η δεδομένη θέση του Πρωθυπουργού, για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, συνάντησε την αντίδραση των τριών μελών της Αριστερής Πλατφόρμας, που ζητούσαν την άμεση διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου -το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και των μελών εκείνων που ζητούσαν να γίνει μια προσπάθεια συγκερασμού των διαφορών, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη και η διάσπαση.

Τελικά, η «καυτή πατάτα» μετατέθηκε για την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κόμματος θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ των δύο προτάσεων, ενώ εναλλακτικά ετέθη και η πρόταση διεξαγωγής εσωκομματικού δημοψηφίσματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μετά την αντίδραση εντός της κυβέρνησης και εντός της κοινοβουλετικής ομάδας ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες αντιμέτωπος και με την αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ερώτημα, παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, δεν μπορεί να είναι άλλο από το αν «παραμένουμε όλοι μαζί και προχωράμε συντεταγμένα ως κυβέρνηση ή παραδίδουμε τα κλειδιά και κάνουμε πράξη την αριστερή παρένθεση».

Το πώς ακριβώς θα διατυπωθεί το ερώτημα είναι θέμα που θα απασχολήσει τη συνεδρίασης της Κ.Ε., σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση του δημοψηφίσματος, αφού ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία να «περάσουν» την απόφαση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Κι αυτό διότι η πεποίθηση που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια είναι ότι οι συσχετισμοί στα μέλη του κόμματος πανελλαδικά είναι σαφώς ευνοϊκότεροι για τα σχέδια και τις επιδιώξεις της ηγεσίας από τους αντίστοιχους συσχετισμούς εντός της Κ.Ε..

Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος ο κ. Τσίπρας είναι και το κείμενο που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα τρία μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας στην Π.Γ., οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη.

Σε αυτό έγραφαν ότι η λήψη κρίσιμων αποφάσεων «και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές».