Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κουίκ: "Νομοθετική ρύθμιση για παράνομες ή αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό"



Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη νομολογία της Γαλλίας στο θέμα του εντοπισμού παράνομων ή αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό και άμεσα θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μαζί με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου και κλιμάκιο στελεχών επισκέφθηκαν το Παρίσι και είχαν συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.
"Είναι πολύ σημαντική αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, χωρίς να προφέρουμε την παραμικρή αμνηστία σε εκείνους οι οποίοι έβγαλαν τα λεφτά τους παράνομα έξω ή χωρίς να τα δηλώσουν", δήλωσε ο κ. Κουίκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, και επισήμανε ότι οι Γάλλοι πέρυσι κέρδισαν 2 δισ. ευρώ από αυτή την υπόθεση και φέτος υπολογίζουν 3 δισεκατομμύρια.
Σε ερώτηση περί του "σχεδίου Βαρουφάκη" ο κ. Κουίκ είπε ότι έχουν απαντήσει ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί. Σημείωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή, αλλά και ο πρωθυπουργός ο ίδιος, ακόμα και κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, έλεγαν ότι κάθε λύση που πρέπει να βρεθεί για την Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και μέσα στην Ευρωζώνη.

Ο υφυπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε για πρώτη φορά ένα νέο μικτό κλιμάκιο τελωνειακών ελέγχων και όχι μόνο, το οποίο έκανε και έναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Β΄ Τελωνείο, μέσα στον Οργανισμό Λιμένος με ειδικό μηχάνημα από τον Πειραιά. Τον έλεγχο παρακολούθησε και ο υφυπουργός και όπως είπε σύντομα θα αποκτήσει και η Θεσσαλονίκη το δικό της ανάλογο μηχάνημα που δίνει τη δυνατότητα να σκανάρονται εκατοντάδες κοντέινερ κάθε μέρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον υφυπουργό το θέμα της στάσης πληρωμών έργων του ΕΣΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι ανάδοχοι εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον τα εργοτάξια και αυξάνεται η ανεργία. Για το ζήτημα αυτό οι περιφερειάρχες θα έχουν συνάντηση στις 11 το πρωί της Πέμπτης με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Κουίκ διαβεβαίωσε ότι η επανεκκίνηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα είναι δεδομένη από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς.
Ο υφυπουργός Επικρατείας είχε επίσης συνεργασία με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Κόλλια Τσαρουχά για το θέμα της καταπολεμησης του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος στην Βόρεια Ελλάδα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ