Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα ξαφνική παρέμβαση Γιούγκερ για λύση. Τι απαντά το Μαξίμου



Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση λιγότερο από 24 ώρες πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης και ενώ η χώρα βαδίζει προς δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και capital controls.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα σε μια νέα (ύστατη;) προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τέσσερις βασικούς όρους για συμφωνία.

Αναλυτικά:

Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών (σσ εκείνο με τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% και όχι στο 23%)
Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι
Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για υποχώρηση των δανειστών στην κατάργηση του ΕΚΑΣ)
Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρξει και αναφορά για το χρέος. Ειδικότερα φέρεται να προτείνει πως η υπόσχεση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τον ESM.

«Οχι» είπε το Μαξίμου

Η ελληνική απάντηση, πάντως, φέρεται να ήταν αρνητική, καθώς, όπως διαρρέουν κύκλοι του Μαξίμου «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"».

Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν: «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"».

Τσίπρας: Αν μας φέρουν μια λύση στο και πέντε θα την πάρουμε

Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε χαρακτηριστικά «Τώρα που το δίλημμα είναι πιο σαφές πιστεύω ότι θα υπάρξει μια υπαναχώρηση. Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαστε εδώ. Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές. Στα άλλα είναι πολύ σημαντικές. Αν βρεθεί η λύση έστω και στο και πέντε εμείς θα την πάρουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων την Τρίτη, την οποία, όμως ακύρωσε το βράδυ της Δευτέρας χωρίς να ανακοινωθούν συγκεκριμένοι λόγοι...