Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ποιος θα πάρει το «χρυσό» μισθό των $200.000 το χρόνο στο ΔΝΤ;



Αυτές είναι οι αποδοχές του προσώπου που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Νομισματικό Ταμείο - Μπορεί κάποιοι να λένε ότι η διαφωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή Παναρίτη αφορούσε ιδεολογικούς λόγους, όμως το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης δεν είναι αμελητέο - «Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε» δήλωσε ο Βαρουφάκης...

Την πλήρη διαφωνία τους με τον διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η υπόθεση της κυρίας Παναρίτη προκάλεσε τρικυμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανοικτή και δημόσια διαφοροποίηση δεκάδων βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στους διαφωνούντες συμπεριλαμβάνεται και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς ο οποίος κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι επέβαλε στην κυβέρνηση το πρόσωπο της Έλενας Παναρίτη με το ζόρι και την χαρακτήρισε ως το πλέον ακατάλληλο άτομο για την θέση του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ!

Στο κείμενο που δημοσιοποίησαν θέτοντας βέτο στον διορισμό της κυρίας Παναρίτη οι 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν: «Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει -και με βάση την οποία εξελέγη- ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της».

Οι αντιδράσεις των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τελικά οδήγησαν την Έλενα Παναρίτη στο να μην αποδεχθεί τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ αν και το Μαξίμου «κάλυψε» τον κ. Βαρουφάκη με non paper σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για την επιλογή Παναρίτη ήταν συλλογική.

Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδουν τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση της κυρίας Παναρίτη στο ΔΝΤ σε ιδεολογικούς λόγους και στην προσήλωση της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην μνημονιακή πολιτική, όμως το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης κάθε άλλο παρά απαρατήρητο μπορεί να περάσει.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ υπογράφει ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο που προβλέπει ότι θα λαμβάνει αποδοχές περίπου 18.000 δολαρίων το μήνα, συνολικά δηλαδή πάνω από 200.000 δολάρια το χρόνο. Στις αμοιβές αυτές δεν συνυπολογίζονται οι παροχές, τα λεγόμενα benefits, που απολαμβάνει ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων εισιτήρια για αεροπορικές μετακινήσεις μόνο «first class», κάτι που εκτοξεύει τις ετήσιες απολαβές της κυρίας Παναρίτη (ή όποιου άλλου την αντικαταστήσει εφ"όσον τελικώς ο διορισμός της στο Ταμείο ακυρωθεί) σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 200.000 δολαρίων το χρόνο.

Κι όσο κι αν κάποιοι θέλουν να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η διαφωνία τους στο πρόσωπο της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ είναι ιδεολογικής φύσεως και αφορά τη στάση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική των μνημονίων, είναι όμως προφανές ότι η οικονομική διάσταση της υπόθεσης κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει...