Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Αντιμέτωπος» με συνιστώσες και «φιλόδοξους» ο Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ



Μετά την Ρίγα της Λετονίας που αντιμετώπισε του Ευρωπαίους ηγέτες, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να «αντιμετωπίσει» του υπουργούς, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται να ακουστούν ιδιαίτερα από την Αριστερή Πλατφόρμα , αλλά και οι άλλες τάσεις και μεμονωμένους»φιλόδοξους», διαφορετικές απόψεις από αυτές που φαίνεται να ασπάζεται το Μαξίμου και θα υπάρξει έντονη κριτική, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που το τελευταίο διάστημα, διαφοροποιείται συνεχώς από το Μαξίμου, προκαλώντας πονοκεφάλους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία , η οποία δεν παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Θα επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια έντιμη, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι για μια συμφωνία που θα λύνει προσωρινά, για 1-4 μήνες, κάποια προβλήματα, και θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει αναλυτικές εισηγήσεις για όλα τα φλέγονται ζητήματα που έχουν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές.

-Για τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα πει ότι δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση των εταίρων που προβλέπει αυξήσεις συντελεστών σε ενέργεια, τρόφιμα και τουρισμό και θα εμμείνει σε τρις συντελεστές και όχι δύο.

-Θα τονίσει ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ενώ ενδεχομένως θα κάνει λόγο για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αρχής γενομένης από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

-Για τα εργασιακά θα επαναλάβει ότι θα γίνει συζήτηση το φθινόπωρο, επί τη βάσει των κρατούντων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, χωρίς όμως να υπάρχει ενδεχόμενο να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , αποκλείοντας και τις ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ότι αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης για την προώθηση μέτρων.

Εάν απαιτηθεί θα προσφέρει πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ άγνωστο είναι το τι θα πράξει με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν τεθεί ζήτημα για τις τελευταίες ενέργειες της, τόσο για τα διαθέσιμα της Βουλής, όσο και για την προώθηση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των δώρων σε μισθούς και συντάξεις ή στην περίπτωση που διαφοποιεί εκ νέου στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει την ανάγκη ενότητας παρά τις διαφορετικές θέσεις και παράλληλα θα υπογραμμίσει την αξία της συλλογικότητας στην κομματική και πολιτική δράση, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς αν απαιτηθεί και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Στην Κεντρική Επιτροπή, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 350 βουλευτές και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.