Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος, ανακριβές το δημοσίευμα



Διαψεύδει μέσω twitter το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε είχε αναφέρει ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει διπλό νόμισμα στη χώρα.

«Η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του τύπου το σενάριο δεν συζητείται», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τι ανέφερε σε δημοσίευμά του το Bloomberg

Πολύ πιθανό θεωρεί πλέον το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εφόσον αποτύχουν οι τρέχουσες συζητήσεις.

Αυτό μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που μετείχαν σε σύσκεψη, με την παρουσία του Σόιμπλε.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Σόιμπλε ανέφερε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου που χρησιμοποιεί και το ευρώ, χωρίς να είναι στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κάποιοι στη Γερμανία «προετοιμάζονται για το χειρότερο μέσα σε μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα πουι σέρνεται από τον Φεβρουάριο».

«Οι οικονομολόγοι και αναλυτές», συνεχίζει το δημοσίευμα, «υποστηρίζουν ότι εισάγοντας ένα παράλληλο νόμισμα, όπως IOUs, θα μπορούσε να είναι μέρος ενός νέου σεναρίου τη στιγμή που το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα παραμένει».

Το εν λόγω νόμισμα (IOUs) «θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες δαπάνες, παράλληλα με το ευρώ, σύμφωνα με  οικονομολόγους τηςGoldman Sachs, ενώ γίνεται και αναφορά στη δήλωση του πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ, σύμφωνα με τις οποίες είχε προτείνει ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξαγωγικών επιχειρήσεων τηςΓερμανίας (BGA) Anton Borner, σημειώνει ότι «Η Ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική με βάση το ευρώ έτσι θα ήταν καλύτερα για τους Έλληνες να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα», σημειώνοντας ότι «θα ήταν ένας τρόπος για να αποφευχθεί μια χαοτική κατάρρευση».