Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προκόπης Παυλόπουλος: Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κυθήρων



Επίτιμος δημότης Κυθήρων ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο νησί για την 151η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, «αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, είναι να ανασάνει και να ξαναβρεί την ελπίδα του.

Έχει σε όλον τον κόσμο ανθρώπους που τιμούν την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος - πνευματικές οντότητες, πετυχημένους ανθρώπους στο χώρο του επαγγέλματός τους, οι οποίοι μπορούν και βοηθούν αυτή τη στιγμή τον τόπο.

Τα Κύθηρα είναι παντού, το ξέρετε άλλωστε. Το γνώρισα χάρη στους φίλους μου, τον Γιώργο Κασιμάτη, τον Μανώλη Καλοκαιρινό και άλλους, γνώρισα πραγματικά τι σημαίνει ομογένεια Κυθηρίων».

Αναφερόμενος στα Κύθηρα, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ένα νησί με μεγάλο συμβολισμό, σε ουσία και σε διδαχή για αυτό που πρέπει να κάνουμε για το μέλλον.

«Στα Κύθηρα συμβαίνει κάτι μοναδικό, που ο Γιώργος Σεφέρης το είχε περιγράψει για την Κύπρο. Και μου έκανε εντύπωση αυτός ο παραλληλισμός που μπορεί να κάνει κανείς: Είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης - σε δύσκολα χρόνια για την Κύπρο, γράφοντας στην Αμμόχωστο την εισαγωγή στα κυπριακά του ποιήματα - ότι η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμα.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα Κύθηρα. Με όλο τον σεβασμό στην ποίηση του Σεφέρη, με όλο τον σεβασμό, πραγματικά, στην μοναδικότητα της Κύπρου, επιτρέψτε μου να πω ότι για μένα, στα Κύθηρα το θαύμα λειτουργεί ακόμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, ευχήθηκε εξάλλου "καλή δύναμη" στον δήμαρχο του νησιού, Σταύρο Χαρχαλάκη, καθώς και "να αποδείξει, με όλες τις υφιστάμενες δυσκολίες, τι μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση".