Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Εκβιασμοί στο Eurogroup- Γ. Βαρουφάκης:Δεν μπλοφάρουμε όταν μιλάμε για Grexit



Χωρίς αποφάσεις για το ελληνικό θέμα, όπως άλλωστε αναμένονταν ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00, η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Τόσο ο επικεφαλής του  επικεφαλής  του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ,  όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος για Οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, αύξησαν τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας, ενώ το κλίμα είχε διαμορφώσει από τ πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η Αθήνα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε ότι "δεν είναι επιλογή μας το Grexit" αλλά την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών καθιστούσε σαφές ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που κληθεί να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, "δεν είναι μπλόφα".

Γ.Βαρουφάκης: Είπαμε όχι στις μειώσεις των συντάξεων και στους πλειστηριασμούς

Τη διαφωνία της ελληνικής πλευράς στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια εξέφρασε στη διάρκεια του Eurogroup ο Γιάννης Βαρουφάκης, ωστόσο, εκτίμησε ότι "σύντομα θα υπάρξει συμφωνία".

Ο υπουργός Οικονομικών μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση  συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, λέγοντας ότι "εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε".

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Οι εκβιασμοί των δανειστών

Aμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γ.Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος  στις αποφάσεις για την Ελλάδα, δήλωσε ότι "θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση στο επόμενο Εurogroup το Μάιο".

Ο επικεφαλής του Eurogroup  σημείωσε ότι οι θεσμοί "χρειάζονται από την Ελλάδα λίστα μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση", αναγνώρισε πως "πρόσφατα  υπήρξαν θετικά δείγματα" αλλά παραδέχθηκε πως "υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν επί της ουσίας".

Αυξάνοντας τις πιέσεις και κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς, ο επικεφαλής του Eurogroup, δεν περιορίσθηκε να αναφερθεί μόνο στη νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων  αλλά σημείωσε: "Ξεμένουμε  από χρόνο, ο χρόνος τελειώνει, οι συζητήσεις πρέπει να πάνε πιο γρήγορα".

Απόλυτα ταυτισμένος με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο  Ευρωπαίος Επίτροπος,αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσες  Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε την  αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στις "αναγκαίες" μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων.
 
"Ο χρόνος τρέχει"», επανέλαβε πολλές φερές, σημειώνοντας ότι "δεν έχει γίνει η σύγκλιση που θα θέλαμε".

Ο Π.Μοσκοβισί έκανε  λόγο "για περιορισμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις"  και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται συνολική συμφωνία, συμφωνία πακέτο, για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, για την επίτευξη του οποίου, υπάρχει θέληση".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι συμφωνεί με τους  Γ.Ντάισελμπλουμ και Π.Μοσκοβισί και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.   

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως αρνητικό για τον Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που  επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους,  η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα και  η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι "η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική".

Το κλίμα είχε φροντίσει να διαμορφώσει πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους να ...απολαύσουν τις ομορφιές της Ρίγας, καθώς "δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα".

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών  της ευρωζώνης, ο  εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωνε ότι "οι απαιτήσεις της Γερμανίας για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, παραμένουν αμετάβλητες". 

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν  έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο BriefingNews, χαρακτήρισε «εξηγήσιμες και αναμενόμενες» τις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως σημείωνε «και οι δυο θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αφόρητης πίεσης».

Εξηγώντας τους λόγους σημείωνε: «Ο Σόιμπλε σε αντίθεση με την Μέρκελ είναι οπαδός της σκληρής γραμμής και ο Ντάισελμλουμ, το αγαπημένο του παιδί, δεν θα μπορούσε να μην συνταχθεί μαζί του».

Κυβερνητικές πηγές  επισημαίνουν πάντως το «θετικό κλίμα» που υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική και στο επίπεδο των αρχηγών  των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι  «είμαστε κοντύτερα σε μία ενδιάμεση  συμφωνία από το προηγούμενο διάστημα», προσθέτοντας πως «έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης».

Η κυβέρνηση επιδιώκει η «πολιτική λύση» να έρθει σύντομα, και να υπάρξει έστω μία «ενδιάμεση λύση» έως το τέλος Απριλίου ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου.Το σαφές μήνυμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει» στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα αρνηθεί να αποδεχθεί τις αξιώσεις τους για την εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε  περισσότερη λιτότητα.

Υπ. Οικονομικών: Η αποχώρηση από την ευρωζώνη δεν είναι μπλόφα 

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και με δεδομένο το κλίμα που εικρατούσε, η Αθήνα, έστειλε  το δικό της μήνυμα.

Σε ανακοίνωσή του, το  υπουργείο Οικονομικών  με αφορμή όσα δημοσιεύονται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie, διεμληνυσε  ότι "από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση διατρανώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί περισσότερη λιτότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζει η ανακοίνωση, «επανέλαβε αυτή τη θέση, λέγοντας πως, αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ».

«Εάν μας απειλήσουν με εξωθεσμικές κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τότε πράττουν εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στο γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τη θέση ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα "δεν είναι μπλόφα", προειδοποιώντας ότι "κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου".