Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

"Προ των ευθυνών" της θέτει την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός



Σκληρή μάχη εντός και εκτός συνόρων αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία σκληρή διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των «θεσμών», οι οποίοι είναι-όπως όλα δείχνουν- να σφίξουν και άλλο τη θηλιά, πιέζοντας την Αθήνα, να δεχθεί τους επονείδιστους όρους που θέτουν.

Σύγκλιση της Βουλής

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός  ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί απόψε στις 8  συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Είναι σαφές από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση τις κρίσιμες αυτές ώρες επιχειρεί αφενός να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της και τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει στη διαπραγμάτευση και αφετέρου να ζητήσει από την αντιπολίτευση να λάβει ξεκάθαρη θέση επί των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, με δεδομένο ότι η  αντιπολίτευση,  έχει εκφράσει εδώ και ημέρες τη διαφωνία  της, τόσο για τις κυβερνητικές θέσεις, όσο και για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και την έντονη δυσφορία της για το γεγονός ότι δεν θα  τεθεί προς ψήφιση  το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης.

Πολιτική  και κοινωνική συναίνεση

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο BriefingNews, ότι ο πρωθυπουργός θα είναι ενωτικός στην ομιλία του, επιχειρώντας να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ένα μεγάλο μέρος της οποίας μπαίνει  στην τελική της ευθεία, στη σκιά της τρομακτικής έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία της χώρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει σταθερός στις αναφορές του για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης  ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει για ακόμη μία φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης  είναι οι πολίτες και οι ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα των δανειστών, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης της χώρας. 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει τις πιέσεις της για τη συνεδρίαση το  συντομότερο  του Eurogroup, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" η διαδικασία  της χρηματοδότησης. 

Το εσωκομματικό μέτωπο

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός  εκτός από τους δανειστές και την αντιπολίτευση είναι αντιμέτωπος και με την εσωκομματική αντιπολίτευση  στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με την «Αριστερή Πλατφόρμα», στελέχη της οποίας κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου για «ασυνέπεια» ως προς το προεκλογικό πρόγραμμα  του κόμματος και τις προγραμματικές  δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το τελευταίο μέτωπο που άνοιξε αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, μετά και την δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη από το Πεκίνο, ότι  τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης   του ΟΛΠ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας  του κόμματος, δεν εγκρίθηκε ομόφωνα η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.  

Ο πρωθυπουργός  επανέλαβε ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων «δεν περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα» και πως «προβλέπεται η μεταφορά των φορολογικών βαρών προς τους οικονομικά ισχυρούς».

Η παρέμβασή του ωστόσο  δεν φαίνεται ότι έπεισε τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» που  διαφώνησαν ανοικτά αλλά σε καμία περίπτωση, δεν φαίνονται διατεθειμένα-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να δημιουργήσουν  εσωκομματική αντιπαράθεση και κατά προέκταση ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν ότι  «τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενέκριναν μεν τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ωστόσο επεσήμαναν και επαναβεβαίωσαν τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση».