Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξυδάκης: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών



«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της με κάθε δυνατό τρόπο και θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, αναμένοντας τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς της Βρετανίας» τονίζει με δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης και καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να επανεξετάσει τη στάση της. «Η Ελλάδα παραμένει ανοικτή σε κάθε θετική χειρονομία» σημειώνει.

Η αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού ήρθε μετά την άρνηση της βρετανικής πλευράς να δεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των επιστολών του Βρετανικού Μουσείου αλλά και της κυβέρνησης της Βρετανίας προς τον διεθνή οργανισμό.

«Διαπιστώνεται μια έλλειψη διάθεσης για συνεργασία και διάλογο από τη βρετανική πλευρά, η οποία δείχνει επίσης να αγνοεί τις σχετικές με το ζήτημα Συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής ICPRCP, ενός θεσμικού οργάνου της UNESCO. Προξενεί εντύπωση ο αρνητισμός και η έλλειψη του προσήκοντος σεβασμού προς τις καλές υπηρεσίες των διαμεσολαβητών. Εντύπωση επίσης προξενεί η απολύτως μονομερώς συνεχιζόμενη προσπάθεια υποβάθμισης ενός διακρατικού ζητήματος σε ζήτημα μεταξύ μουσείων» συμπληρώνει στη δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού.