Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Υπ. Δικαιοσύνης: Οι βουλευτές μπορούν να επισκέπτονται τις φυλακές



Οι φυλακές δεν εξαιρούνται από τη δυνατότητα των βουλευτών να επισκέπτονται και ελέγχουν δημόσιες υπηρεσίες και να συνομιλούν με υπαλλήλους και πολίτες, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, επαφές βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ με έγκλειστους τρομοκράτες καταγγέλλει η κυρία Μπακογιάννη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα επισκέφτηκε τις φυλακές Δομοκού και το νοσοκομείο Λαμίας για να συναντήσει το Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλους έγκλειστους τρομοκράτες, να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄».    

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τα θεσμικά της όργανα» και προσθέτει ότι «οι βουλευτές έχουν ξεχωριστό θεσμικό ρόλο, που καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς».
Οι βουλευτές - συνεχίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης- «για την άσκηση των καθηκόντων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες και οι φυλακές δεν εξαιρούνται».

Άλλωστε ρητά προβλέπεται στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα η δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές από εκπροσώπους του κοινοβουλίου και του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφέρει η ανακοίνωσης.

Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο των φυλακών, καταλήγει η ανακοίνωση, «καθορίζεται από τις ήδη εξαγγελμένες αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαφάνειας στην ποινική καταστολή».