Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Νέο non paper Μαξίμου: Παλιές οι προειδοποιήσεις για στάση πληρωμών



Το Μαξίμου διαψεύδει με δεύτερο non paper ότι προειδοποιεί με στάση πληρωμών αν δεν καταβληθούν άμεσα οι εκκρεμείς δόσεις του 2024 και σημειώνει ότι όσα αναγράφονται  στο πρώτο non paper είναι σημείο της επιστολής του πρωθυπουργού στους ηγέτες της ευρωζώνης. Και ως εκ τούτου δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο.

Ειδικότερα στο δεύτερο non paper τονίζεται πως η  περιγραφή του ιστορικού της διαπραγμάτευσης που καταγράφεται σε προηγούμενο non paper «δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».

Αύριο στο Brussels Group η συζήτηση της λίστας  

Στο ίδιο non paper ανακοινώνεται πως αύριο ξεκινά το Brussels Group όπου θα συζητήσει την λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική αντιπροσωπία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τα οποία προβλέπουν:

έσοδα για το 2015 ύψους 3 δισ. Ευρώ που δεν προέρχονται από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μεγάλο τμήμα των εσόδων θα προέλθει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τους ελέγχους σε λίστες και εμβάσματα στο εξωτερικό και την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος για την απόδοση του ΦΠΑ.

Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι μεταρρυθμίσεις «για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».

Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό συμβούλιο και αύριο Σάββατο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την λίστα των μεταρρυθμίσεων.