Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Oι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη λίστα των μεταρρυθμίσεων-Οι πιέσεις των δανειστών



Με πολλές «κόκκινες γραμμές» , παραδίδει τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση στους εταίρους τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκταμίευση ενός μέρους από τις δόσεις που εκκρεμούν.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν  στο  BriefingNews, ότι «η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης» και υπογράμμιζαν πως «δεν   περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».

Μπορεί το χρονοδιάγραμμα να είναι ασφυκτικό και οι πιέσεις  των δανειστών να εντείνονται αλλά οι ίδιες πηγές  τόνιζαν στο  BriefingNews, ότι «τα μνημονιακού χαρακτήρα μέτρα αποτελούν παρελθόν» και πως «στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας, η κυβέρνηση ζητά  τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης 

Συνεργάτες  του πρωθυπουργού, σημείωναν στο BriefingNews, αναφερόμενοι στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ότι η κυβέρνηση:

---Δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί, όπως αξιώνουν  οι δανειστές, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

---Απορρίπτει κάθε πρόταση για περικοπές συντάξεων και μισθών καθώς και την εφαρμογή μέτρων που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

---Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις κα δέχεται μόνο τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ανάπτυξη και υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα διατηρεί τον έλεγχο στις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς.

 --Αρνείται να προχωρήσει σε αλλαγές στην κλίμακα του ΦΠΑ.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι να προχωρήσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με προτεραιότητα στο φορολογικό  σύστημα, στην είσπραξη εσόδων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε  εντάσσεται και η συνάντηση που είχαν χθες υπουργοί της κυβέρνησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους της  Ελβετίας στην Αθήνα, ενώ κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. 

Όπως έχουν καταστήσει  σαφές οι δανειστές, στο πλαίσιο των διαρκών πιέσεων και των εντεινόμενων εκβιασμών, η παροχή της όποιας ρευστότητας προς τη χώρα μας, θα συνδυασθεί με την συμφωνία των δυο πλευρών για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος μέτρων, το οποίο θα είναι πλήρως κοστολογημένο.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές, θεωρούν σχεδόν δεδομένο, ότι οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών  θα συνεχισθούν ακόμη και μετά την κατάθεση της λίστας  με τις μεταρρυθμίσεις.