Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

FAZ: Με τον Γιούνκερ πρόεδρο δεν τίθεται θέμα Grexit



Αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει η γερμανική FAZ σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται».

Με τον Juncker δεν υπάρχει «Grexit» διαρρέεται από το περιβάλλον του, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας, ότι αν και οι Βρυξέλλες είναι ταραγμένες από τις προκλήσεις της Αθήνας, διαπιστώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως πρόθυμος για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία βοήθειας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο Γιούνκερ δει το νέο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή έχει ακόμη αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να παράσχει στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι χρήματα, αναφέρει το κείμενο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι δεν θεωρεί αβάσιμη την κριτική που έχει ασκήσει η Αθήνα στην τρόικα, ούτε αδικαιολόγητη τη θέση της πως δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Στις Βρυξέλλες, η τρόικα αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με πολλές επιφυλάξεις. Ουσιαστικά, θεωρείται ως ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα», τονίζεται χαρακτηριστικά το άρθρο και προσθέτει ότι το περιβάλλον του Γιούνκερ υποβαθμίζει το «όχι» του Βαρουφάκη στην τρόικα, λέγοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών απορρίπτει μόνο το μισητό σύμβολο της λέξης «τρόικα» αλλά δεν αποκλείει τη συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούνται από αυτή.