Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Βαρουφάκης: H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει με το GREXIT



Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να χάσει ένα από τα κομμάτια του παζλ, δηλαδή την Ελλάδα έπειτα ένα GREXIT έκανε ο υποψήφιος βουλευτής της ΄Β Αθηνών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας» (εκδόσεις Gutenberg), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε το τρίπτυχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως α) "η δική μας ελληνική κυβέρνηση, δεν παίζει με το GREXIT", β) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παει συγκρουσιακά και γ) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπλόφαρει.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει την αλήθεια καταθέτοντας μια δέσμη προτάσεων για το χρέος, τις τράπεζες, τις μεταρρυθμίσεις. Συμπλήρωσε δε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει να 7 δισ. που έχει συμφωνηθεί να δανειστεί τον Ιούνιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγός να δανειστεί η χώρα αυτό το ποσό, μιας και ταυτόχρονα θα το επιστρέψει στην ΕΚΤ. Αυτό το δάνειο των 7 δισ. ο κ. Βαρουφάκης το απέδωσε σε λάθος του κ. Τρισέ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «χειρότερο τραπεζίτη όπου γης». Είπε, βέβαια, ότι κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτή τη συμφωνία, ώστε να μην έχει πρόβλημα η ΕΚΤ και σημείωσε ότι υπάρχουν καινοτόμες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, εφ όσον υπάρχει και πολιτική βούληση.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επαφές με υψηλά ειστάμενα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως είπε, οι Γερμανοί  καταλαβαίνουν ότι όσο εξακολουθεί ο «εικονικός πνιγμός», η Ελλάδα δεν θα σηκώσει κεφάλι. Τόνισε ότι στη Γερμανία  φοβούνται ότι οι Έλληνες θα κάνουν ξανά ότι έκαναν και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τους προτείνει άλλους τρόπους για την έξοδο από την κρίση. Αυτα που θα ζητηθούν, διαβεβαίωσε, θα ειναι εύπεπτα για να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο. Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ΕΕ δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει.

Την παρουσίαση του βιβλίου άνοιξε με παρέμβασή του ο, επίσης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β" Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης. Ο γνωστός δημοσιογράφος κάνοντας αναδρομή στην περίοδο της κρίσης είπε πως αφ" ενός  τους ευρωπαίους τους ενδιέφερε να σώσουν μόνο τις τράπεζές τους και αφ" ετέρου τους Έλληνες που κυβέρνησαν τους ενδιέφερε να διασώσουν τις δικες τους θέσεις.

Ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως ένα από τα μεγάλα λάθη ήταν ότι οι στόχοι της Τρόικας ήταν ανέφικτοι. Υπενθύμισε ότι το ίδιο το Eurogroup έχει δεσμευτεί πως εφοσον η Ελλάδα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσφέρει βοήθεια για να μειωθεί το χρέος. Ανέφερε, δε, ότι τα δάνεια διέσωσαν την κλεπτοκρατία στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως η ολιγαρχική αφαίμαξη είναι ο εχθός του υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Από τη δική του πλευρά ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου είπε πως μόνο αν επιβάλουμε λιτότητα θα μπορέσει το κράτος να παίξει το ρόλο της αναδιανομής εισοδημάτων. Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η ιστορία του κοινού νομίσματος θα έπρεπε να συνδεθεί μεε μια υπόθεση παραγωγικού πλούτου.

Ο κ. Βαρουφάκης παίρνοντας το λόγο ανέφερε πως όταν πτωχευει κάποιος δεν μπορείς να υπερβείς την πτώχευσή του με δανεισμό και σημείωσε ότι το μνημόνιο είναι η λογική της αρνησης της πτώχευσης της χώρας.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως θα πρέπει να διασωθούν οι τράπεζες, αλλά όχι και οι τραπεζίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα ό,τι έγινε με τη διαχείριση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Τον συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου.