Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Το Ποτάμι: Γραμματικάκης και Κύρκος ζητούν ευελιξία στις επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ



Τα 300 δισ. ευρώ της Επιτροπής Γιούνκερ να πάνε και εκεί που οι επενδύσεις δεν είναι τόσο ελκυστικές ζητούν μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, που ετοιμάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πακέτο.
Οι δύο ευρωβουλευτές συνεργάζονται στενά με την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ώστε το νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των Κρατών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής ή που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα προτείνει τις επόμενες μέρες στον κ. Γιούνκερ ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη με στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για επενδύσεις ύψους €800 δις την περίοδο 2015-2020. Το σχέδιο των Σοσιαλιστών προτείνει την δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Οργάνου, αύξηση της δύναμης πυρός-με χρήση των κερδών- της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και χρήση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την παροχή εγγυήσεων σε επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές του Ποταμιού, το νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα της Επιτροπής θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε "να εξασφαλίζει ότι θα διοχετεύονται επενδύσεις σε κάθε κράτος μέλος, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό περιθώριο του κράτους, της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος και γενικά της ελκυστικότητας στους επενδυτές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κατέθεσαν τρεις συγκεκριμένες προτάσεις στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών:

1) Για τα κράτη που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), παράλληλα και ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση ή άλλο μέσο βοήθειας του ΕΜΣ που συνοδεύεται από μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο η προσαρμογή γίνεται πιο ομαλά και όχι με τον δραματικό, μονομερή τρόπο που βιώσαμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

2) Το νέο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Εργαλείο δεν θα πρέπει να έχει την ίδια εμμονή στη διατήρηση της αξιολόγησης ΑΑΑ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων παρόλο που θα στηρίζεται στους μηχανισμούς της. Οι επενδυτές θεωρούν τις επενδύσεις σε χώρες με οικονομικά προβλήματα πιο ριψοκίνδυνες και η εμμονή σε άριστη αξιολόγηση θα είναι τεράστιο εμπόδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο.

3) Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με στόχο την αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας και την επίτευξη όσο το δυνατόν ίσων όρων χρηματοδότησης των επενδύσεων. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά για συνολικές επενδύσεις 2 τρις ευρώ όταν έχουμε ένα κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα σε ορισμένα κράτη μέλη. Έχει σταματήσει να δανείζει   ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις με διάθεση για επενδύσεις - και  όταν δανείζει, το κάνει με τραπεζικά επιτόκια 2 ή 3 φορές υψηλότερα από ότι δανείζουν άλλες τράπεζες κρατών  μελών.

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα υιοθετήσει την τελική της θέση για το νέο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πακέτο την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν πιέσεις προς τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θέλει την πολιτική στήριξη των Σοσιαλιστών για το σχέδιό του.