Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Βενιζέλος προχωράει χωρίς τον Γιώργο



Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει ότι το Κίνημα δεν θα απωλέσει τα σύμβολα και το όνομά του
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, ο κ. Βενιζέλος πρόκειται να θέσει τις συντεταγμένες αυτής της νέας προσπάθειας.

Στην ομιλία του θα ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα απωλέσει τα σύμβολα και το όνομά του, σε πείσμα των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι θεωρούν ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί τη διάλυση.

Ο κ. Βενιζέλος από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ετοιμάσει την ομιλία του, σύμφωνα με την οποία θα βάλει τους στόχους της Δημοκρατικής Παράταξης, οι οποίοι θα συνδέονται με τις ανάγκες της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου κάνει ό,τι μπορεί γα να δείξει την απροθυμία του να συμμετέχει στη νέα αυτή προσπάθεια σωτηρίας του κόμματος, μετά το εγχείρημα της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

Από το Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώσει μια σειρά συνεργασιών, ώστε να καταφέρει τελικά να κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως Δημοκρατική Παράταξη, τότε ποια θα είναι η αντίδραση του κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα ποσοστά των ευρωεκλογών και δεδομένου ότι ο νομός Αχαΐας χάνει μία έδρα λόγω πληθυσμιακών μεταβολών, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο ο κ. Παπανδρέου να εκλεγεί εκεί.

Ετσι, εάν θελήσει να επανεκλεγεί βουλευτής, θα πρέπει να αλλάξει περιφέρεια.

Το βέβαιο είναι πως ως τότε ο κ. Βενιζέλος θα έχει ολοκληρώσει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος και θα έχει εισάγει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα φάση, στη οποία οι φίλα προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, στο βαθμό που δεν θα συμμετέχουν στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης, θα έχουν θέσει εαυτόν εκτός Χαριλάου Τρικούπη.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ανεβάζουν τον πήχη του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης, μιλώντας για ένα «εθνικό πολιτικό γεγονός». Ο προγραμματισμός στο δρόμο για το συνέδριο πρόκειται να περάσει από τρία στάδια.

Αρχικά, το Νοέμβριο, κλιμάκια στελεχών από τις πλευρές που θα συγκροτήσουν τη Δημοκρατική Παράταξη θα ταξιδέψουν σε όλους τους δήμους της χώρας.

Έπειτα, το Δεκέμβριο, θα οργανωθούν ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις θεματικού και τοπικού χαρακτήρα.

Το ιδρυτικό συνέδριο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο κ. Βενιζέλος δεν θα έχει υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας ως υπουργός Εξωτερικών.