Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας: Οι τράπεζες να ρίξουν χρήματα στην αγορά



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις τράπεζες να ανταποδώσουν την στήριξη, διοχετεύοντας ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
Την ανάγκη οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα του χρέους, εξέφρασε φόβους ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων, εν όψει εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι, με την στάση που τηρεί η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλου, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου, υπογραμμίζοντας την «κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που, αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα».

Επανέλαβε, δε, ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο» και είπε ότι τη διαπραγμάτευση για το χρέος «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, «με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης», ενώ υπενθύμισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ.

Έφθασε, λοιπόν, η ώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Γι" αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ. ευρώ (του ΤΧΣ), που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς, προσέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε, για να αποτρέψουμε εξ αρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;».

Για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα.